Под натиск от Кремъл и Руската православна църква е започнало

...
Под натиск от Кремъл и Руската православна църква е започнало
Коментари Харесай

По руски план отстраняват патриарх Неофит от управлението на Църквата – безполезен за Москва

Под напън от Кремъл и Руската православна черква е почнало интензивно мероприятие за премахване на българския патриарх Неофит. Това разкриха пред Faktor.bg източници от синодалната палата. Информацията бе доказана и от сътрудници от контраразузнаването, които към този момент наблюдават рисковите процеси. В случая не става дума за физическо премахване на главата на Българската православна черква, а за  принуждаването му или подсещането самичък да се откаже от поста като подаде оставка, или Неофит да изиска да се избере от Св. синод митрополит,  управляващ делата на  патриаршията.

 Така той ще резервира видимо значимия нравствен пост,  привилегиите и бялото покривало, ще му останат и почестите, само че различен действително ще взима решенията, ще управлява Софийска епархия и ще ръководи съвещанията на Св. синод.

Идеята идва от Руската православна черква и даже е била сондирана по време на визитата на патрирах Кирил у нас за 3 март. Ясен знак в тази посока е и незабавното премахване на архимандрид Филип като предстоятел на Руската черква в София и заточението му в Бейрут. 

Всъщност тази скица не е нещо непознато. Духовници разкриват, че от 1915 до 1945 година Св. синод има наместник-председатели, а не се избира екзарх. Вторият казус е по времето на патриарх Кирил,  при негово заболяване тогавашният Врачански митрополит Паисий изпълнява  отговорностите му. Извънредни ограничения се взимат и по време на разкола – назначават се ръководещи в епархиите, в които митрополитите са минали на страната на починалия Пимен.

Съгласно Устава на БПЦ сходен вид е изцяло вероятен, в случай че патрирахът самичък пожелае или в случай че не може да извършва отговорностите си. Необходимо е единствено приемане на синодална разпоредба. Мотивите с цел да се пристъпи към такава процедура са налице и в този момент – Неофит е съвсем недействащ, показва неприятно здравословно положение, престижът на Църквата измежду обществото е нечувано невисок, а в църковните среди се разясняват и множеството финансови и имотни злоупотреби, осъществени по време на неговия менадат. От друга страна, той вече не е потребен за съветските интереси на нашата територия, показва го персонално Кирил Гундяев. 

В синодалната палата пък не крият, че Неофит от много време напълно официално извършва функционалностите си на патриарх. Красноречив образец в тази посока  е скандал от преди седмица. Началникът на отдел " Връзки с обществеността " на Св. синод - духовник Николай Георгиев, излиза със специфична позиция в отбрана на президента Румен Радев, след срещата му с съветския патриарх Кирил. Оказва се, че позицията става факт без знанието на към момента настоящия български патриарх. Неофит изискал пояснение за самоволството, само че схваща, че на свещеника са му наредили  митрополитите Гаврил и Николай, без да съгласуват с патриарха и  останалите владици това свое решение. Заръката им била:  " Трябва да защитим президента! "

Сред духовните среди се разясняват и много скандални обстановки от визитата на съветския патриарх. С тях Кирил е дал ясни знаци за сваленото доверие от Неофит. Те обаче останаха скрити за вярващите и обществото. Най- парадоксално е, че Кирил, макар че идва по покана на БПЦ, е нямал среща на четири очи с патриарх Неофит. За сметка на това такава конфединциална среща е имал с българския президент Радев, откакто му се е предиздвикал в " Гербовата зала ". Двамата разговаряли в персоналния кабинет на президента в продължение на 15 минути. Какво са си говорили - знаят единствено те, само че за жителите този епизод остана прикрит, което е ясно доказателство, че съветската аудиенция е видимо църковна, а президентската институция й отдава напълно друго значение. Неофит не е желаел среща на четири очи с Кирил, провели са фиктивен диалог, само че на осем очи в гранд хотел " София ". Освен главите на двете църкви участват и по този начин наречените църковни външни министри – от съветска страна митрополит Иларион, а от българска -митрополит Киприян. Но диалогът трае официално единствено 5 минути. За него също няма никаква информация или стенограма. Неизвестни останаха и скандалните въпроси, които Кирил по време на визитата си е отправил подло на няколко пъти към домакина си Неофит: Какви са били формалните претекстове на БПЦ да не отиде и да не взе участие на Светия и популярен събор на православната черква на остров Крит, който се организира през юни 2016 година Кирил се е стимулирал, че РПЦ не е взела участие на събора поради отхвърли на Българската черква. Така гостът се оправдава много цинично с нас пред Вселенската патриаршия. На всички в църковните среди е ясно, че през лятото на 2016 година с бойкота БПЦ извърши съветска поръчка.

 Но  наглите въпроси на Кирил са били посрещнати с цялостно безмълвие от наша страна. Двамата  български митрополити, които организираха акцията за протест на събора – Гавраил Ловчански и Николай Пловдивски, са били в положение - единият на безмълвие, а Николай на неприсъствие.
Скандалните обстановки с съветския посетител са траяли и на 4 март. В края на диалога в президентството, откакто се е предиздвикал на домакина си, патриарх Кирил насочва благословение към президента Радев като му пожелава политиката, която ще организира, да бъде подбудена от дълбините на сърцата на българския народ, а не от политическата конюнктура в Европа.  Радев отвръща, че към този момент е получил благословията на патриарх Неофит при полагането на клетвата си за президент. Тогава Кирил му дава отговор пренебрежително с оценка за българския патриарх, завявайки, че  на всички православни патриарси е ясно, че Неофит има едно само качество – умее да мълчи. Добавя още, че когато Неофит мълчи - всички патриарси разсъждават и се пробват да схванат какво значи неговото безмълвие, до момента в който осмислят, че в действителност, той не желае да им каже нищо.

Униженията за България продължават и след приключването на тази среща, и отдръпването на Кирил в кабинета на Радев. В " Гербовата зала " на президентството Неофит се обръща към Волоколамския митрополит Иларион с думите: " Владика, прастите мене ", а по-късно се навежда и целува ръка на Илираион, което демонстрира кой на кого е зависещ. Тези подиуми са документирани от фотографа на президентството, само че в случай че въпреки всичко фотосите са унищожени, то фрагментите са запечатани и от камерата на друго лице. 
С визитата и държанието на съветския патриарх Кирил у нас, Неофит действително получава мълчешком незадоволителна оценка за дилемите, които са му били предоставени от Москва. Това постанова да се премине към скица за отстраняването му от действителното ръководство на Църквата. Митрополитите от Св. синод са дали явен знак, че ще продължат  да се преценяват с ползите на Русия, а Църквата ни остава преданна на Москва в комплицираната геополитическа конюнктура.

През последните години в духовните среди у нас се постанова чувството, че най-близки до Русия и с шансове да поемат ръководството на БПЦ са Гавраил Ловчански и Николай Пловдивски, само че след 3 март пъзелът е напълно друг. Новият любимец на Русия у нас е Варненският и Великопреславски епископ Йоан, разясняват в синода. Той е приключил с отличие Московската духовна академия и най-вероятно е индивидът, който ще стане админ на БПЦ, а има и шансове за предстоящ патриарх. Със особено внимание е почетен и основният секретар на Св. синод – Герасим. Лично от ръцете на патриарх Кирил той единствен получава църковно отличие, което става мотив за одумване измежду събратята му. Сериозен мотив за фаворизирането на Йоан е фактът, че  по изцяло необясними и некаконични аргументи на него е предоставено правото да направи новото миро за БПЦ.

 Процесът е почнал от Кръстопоклонна неделя, 11 март, а  би трябвало да приключи на Велики четвъртък през Страстната седмица. Правеното на миро е право единствено и единствено на предстоятел на поместна православна черква, с сан патриаршия. Тоест, само това миро би следвало да може да го подготви патриарх Неофит. Допускането на Йоан до това свещенодействие е в нарушаване на хилядолетната традиция и литургична процедура. За финален път у нас миро е варено през 2009 година от починалия патриарх Максим. Това е отразено и от църковните медии, макар че тогава Максим е в тежко здравословно положение. В клира обаче мълчат за тежкото нарушение на канона, тъй като са наясно от къде идват напътствията.

 Големият въпрос в този момент е, ще може ли БПЦ да се еманципира и откъсне от съветските си зависимости, и да предложения и братската Македонската черква, и нейният предстоятел Стефан на Велики четвъртък, когато се освещава мирото. Така и в Македония ще могат да помазват новопокръстените православни християни с българско миро, понеже МПЦ е в схизма и няма право да вари миро. До в този момент са го получавали от Румънската черква.  Казусът е доста значим, тъй като по този начин БПЦ показва пред обществото, че е подготвена да стане майка на Македонската. Но дали ще им даде мирото, което в символиката на християнството е като млякото, което майката дава на новороденото. Шансът това да се случи е най-малък, тъй като въпреки че Св. синод се ангажира обществено пред православния свят за признаването на Македонската черква,  действително Неофит не обели и дума по тази тема  нито пред Вселенския патриарх Вартоломей, нито пред съветския Кирил.
Пред БПЦ предстоят тежки тествания – Църквата ни действително е предоставена на концесия на Руската, а това единствено ще ускори обезверяването на българина и ще го принуди да търси другаде духовна опора.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР