Под надслов ОТКРИТО ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ“ в Административен съд –

...
Под надслов ОТКРИТО ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ“ в Административен съд –
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в Административен съд Кюстендил

Под надпис „ ОТКРИТО ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ “ в Административен съд – Кюстендил се организира Ден на отворените порти. Кампанията се организира годишно за разпространение активността на съда и повишение правната просвета на жителите.



В рамките на самодейността гостуваха възпитаници от VІІ-те класове на ОУ „ Проф. Марин Дринов “ гр. Кюстендил, участници по Образователната стратегия „ Съдебна власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “, които бяха придружавани от основен преподавател Деяна Цолова и старши преподавател Даниела Златкова. От 10:00 часа в Зала № І на Административен съд – Кюстендил учениците имаха опция да участват навън правосъдно съвещание по касационни каузи с ръководител на правосъдния състав арбитър Иван Демиревски и членове арбитър Милена Алексова и арбитър Десислава Табакова. След края на правосъдното съвещание арбитър Табакова, преподавател по Образователната стратегия, приветства младежите с „ добре пристигнали “ в Деня на отворените порти, наблягайки значимостта на тази самодейност за реализиране на по-добра осведоменост за работата на съда. „ Разпределение на управляващите съгласно Конституцията на Република България. Независимост на правосъдната власт “ бе тематиката, по която арбитър Табакова изнесе лекция пред присъстващите възпитаници. С голям брой образци от практиката магистратът задейства младежите да вземат присъединяване в полемика по разискването на разнообразни проблеми.



Учениците имаха опция да усетят тежестта на съдийската роба, да седнат на съдийския стол, да прегледат правосъдните зали, както и да се срещнат с работата на обособените служи.

От 13:30 часа на среща с ръководителя на съда господин Иван Демиревски участваха възпитаници от VІІІ-те класове на МПГ „ Проф. Емануил Иванов “ гр. Кюстендил, придружавани от учителя им по български език госпожа Юлиана Карпузова. Съдията срещна младежите с историята на административното правосъдие, с работата на съдиите и характера на делата, които се преглеждат в административния съд.

На наличен и понятен език магистратът отговори на поставените към него въпроси, а точно: Как протича едно правосъдно съвещание? Каква е функционалността на съдията? Какви са функциите на участниците в правосъдния развой – прокурор, юрист, юрист? Беседата се оказа извънредно забавна за любознателната аудитория. Посочено бе, че всички административни актове подлежат на правосъден надзор, което е най-важната гаранция за отбрана правата на жителите.

„ Съдията би трябвало да бъде способен, обективен и самостоятелен “-подчерта в своето ревю пред учениците арбитър Демиревски.

Акцент на осведомителната акция е подложен върху административното правосъдие, компетентността на административните съдилища и Върховния административен съд. Отбелязано беше, че през 2023 година Административен съд – Кюстендил празнува 16 години от неговото основаване през 2007 година, като активността на съда е подчинена на устрема за обезпечаване на висок стандарт на правораздаване и превръщането на правосъдната институция в ефикасен поръчител за върховенството на закона.

Със съдействието на комисар Емил Стоилков, шеф на ОЗ „ Охрана “ – Кюстендил, учениците имаха опция да прегледат арестантските пространства, находящи се в постройката на съда.

Младши контрольор Владимир Неделчев в детайли обясни на младите ученици за метода на конвоиране и защита на лишените от независимост от профилираните пенитециарни заведения до арестантските пространства, където същите обитават до явяването им в намерено правосъдно съвещание.

В Деня на отворените порти взеха присъединяване над 80 възпитаници от разнообразни учебни заведения и гимназии от гр. Кюстендил.

На всички гости бяха раздадени мартеници и брошури, отразяващи активността и структурата на съда, както и присъединяване на магистрати и правосъдни чиновници в разнообразни начинания.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР