Под мотото Заедно за възстановяването на Европа“, Германското председателство е

...
Под мотото Заедно за възстановяването на Европа“, Германското председателство е
Коментари Харесай

Германското председателство на ЕС под мотото „заедно“ срещу коронавируса и за зелена икономика

Под мотото „ Заедно за възобновяване на Европа “, Германското председателство е решено да се заеме с провокациите на пандемията от ковид, съобщи канцлерът Ангела Меркел. Тя почерта петте области, върху които Европа би трябвало да работи, в случай че желае да излезе единна и мощна от актуалната рецесия: главните права, солидарността и кохезията, климатичните промени, дигитализацията и ролята на Европа в света. „ Германия е подготвена да покаже изключителна взаимност “, акцентира тя, с цел да направи Европа зелена, новаторска, устойчива, по-дигитална и конкурентноспособна. „ Европа може да реализира велики неща, в случай че работим дружно и сме солидарни един към различен “, акцентира тя.
“Всеки би трябвало да способства съгласно опциите си ”, сподели Меркел, добавяйки, че пандемията е най-голямото предизвикателство в европейската история, което е взело живота на стотици хиляди хора, оставило е без работа милиони и е довело до ограничение на главните права. Меркел сподели, че за нея като някогашна гражданка на Германска демократична република най-трудното решение е било ограничението на правата на жителите и сложи отбраната им като главен приоритет на немското председателство на Съвета на Европейски Съюз, което ще продължи до края на годината.
Германия ще упорства за бързо реализиране на единодушие по фонда за възобновяване на Европа, който Европейската комисия предложи. Следващата седмица водачите на Европейски Съюз ще се съберат в Брюксел в опит да намерят компромис.
“ЕС ще излезе мощен от рецесията, в случай че преодолеем разликите и забележим света през очите на другите. Всички сме уязвими и никой не може да се оправи самичък ”, съобщи Меркел.
Германският канцлер сподели, че към момента разликите сред страните членки за парите са огромни, въпреки да има “воля за реализиране на компромис ”. В отговор на въпрос, Меркел заяви, че различията се простират и върху препоръчаното обвързване на достъпа до европейските фондове със спазването на върховенството на закона. Призована неколкократно от евродепутати да не отстъпва от правилото за господство на правото против пари, Меркел увери, че " отбраната на върховенството на правото е нещо, за което ще се борим ".
Германия ще се стреми да се реализира съглашение за размера, изискванията и разпределенията на средствата от 750-милиардния избавителен пакет и 1,1 трилионния бюджет на Европейски Съюз за 2021-2028 година Меркел увери, че общественото измерение на ограниченията е също толкоз значимо, колкото икономическото възобновяване.
Меркел, която е съавтор на предлагането за фонд за възобновяване дружно с френския президент Еманюел Макрон, прикани програмата да бъде непокътната амбициозна, тъй като финансирането не би трябвало да помогне единствено за връщане до равнищата, отпреди пандемията, а “да бъде стъпка в бъдещето ”.
Тя разгласи, че Германия ще упорства страните членки да поемат нова цел за понижаване на въглеродните излъчвания с 55% по отношение на 1990 година, като то би трябвало да бъде реализирано до 2030 година В момента Европейски Съюз си е заречен 45% по-малко СО2 излъчвания. Берлин поддържа и постигането на въглеродно неутрална стопанска система до 2050 година
Европейската комисия ще предложи нови екологични цели за парниковите газове през септември, заяви председателката ѝ Урсула фон дер Лайен, която също взе участие в дебата с Меркел в Европейския парламент.
Германският канцлер съобщи, че намирането на световно решение за избавяне на планетата е допустимо единствено в случай че Европа е водеща.
Меркел настоя за повече цифрова самостоятелност на Европа, което би трябвало да бъде отразено в увеличение на европейското финаннсиране за нововъведения и проучвания, изключително за квантовите и водородните технологии.
Без да спомене нито един път Съединени американски щати или трансатлантическите връзки, Ангела Меркел съобщи, че немското председателство ще се стреми към усилване на ролята на Европа в международните каузи.
Като първа задача тя уточни постигането на съглашение за бъдещите връзки с Обединено кралство, което напусна Европейски Съюз през февруари.
“Ще продължа да упорствам за реализиране на съглашение, само че би трябвало да се подготвим и за бъдеще без договорка ”, предизвести канцлерът.
До края на годината Лондон и Брюксел се намират в временен интервал, преговаряйки за бъдещите си връзки. Напредъкът в диалозите обаче е стеснен по оценката на немския канцлер.
Меркел заяви, че немското председателство ще провежда първите конференции за присъединение с кандидатките Северна Македония и Албания, които получиха зелена светлина за започване на договаряния за участие. Не беше упоменато нищо за ситуацията на Турция, договарянията, с която са на практика замразени след несполучливия опит за прелом през юли 2016 година
Отношенията с Африканския съюз и с Китай ще бъдат стратегически цели на немското председателство на Европейски Съюз, като задачата ще бъде те да бъдат разширени, съобщи немският канцлер.
„ Предизвикателството, пред което сме изправени,,не би могло да бъде по-изключително “, сподели от своя страна ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „ Но ние ще излезем по-силни с помощта на проекта за възобновяване Next Generation EU. Германия избра една дума: дружно. Това е моторът на нашия съюз “. Тя акцентира, че Европа се нуждае от двете неща - нов дълготраен бюджет на Европейски Съюз (МФР) и проекта за възобновяване Next Generation EU. Комисията ще направи всичко по силите си, с цел да реализираме съглашение, сподели тя.
Ето по какъв начин евродепутатите разясниха представянето:
Манфред Вебер (ЕНП, Германия) каза че Европа се „ препъва “ от рецесия в рецесия поради страха. „ Страхът е зложелател на солидарността, бъдещето и свободата “. Има огромни упования от Германското председателство, продължи той. „ Сега Европейски Съюз се нуждае от храброст, с цел да прояви взаимност. Този месец имаме потребност от решение за фонда за възобновяване “, настоя М. Вебер. „ Никоя общественост не може да оцелее без общностен дух. За нас това е просто европейският метод на живот. "
Ираче Гарсия (С&Д, Испания) предложи да работи " един до друг " с Германското председателство за превъзмогване на разликите и раздялите Север-Юг и Изток-Запад в Европа, в интерес на жителите. „ Трябва да потвърдим, че е допустимо да се сътвори по-справедливо и по-устойчиво общество, което мисли за околната среда и бъдещите генерации (...), пази служащите, цени разнообразието и се оправя с миграционните потоци със взаимност “, добави тя.
„ Сегашният приоритет би трябвало да бъде приемането на проекта за възобновяване и новата финансова рамка ” каза Дачиан Чолош (Renew, Румъния). „ Изграждаме Европа към план, визия и мощни полезности “, добави той. „ Крайно време е да създадем спазването на правилата на правовата страна изискване за приемане на европейски фондове. Политическата опция е тук. Използвайте този невиждан пакет като средство за влияние “.
Йорг Мойтен (ИД, Германия) разкритикува канцлера, че е нeвежа и подхожда идеологизирано. „ Предавате европейската концепция и застрашавате бъдещето на идващите генерации “, сподели той, акцентирайки Европейския зелен пакт и фонда за възобновяване. " Вашето схващане за взаимност е неуместно ", заключи той.
Ска Келер (Зелените/ЕСА, Германия) каза, че същата увереност, която Европейски Съюз демонстрира против COVID-19, би трябвало да се ползва и във връзка с климатичната рецесия. „ Трябва да преодолеем рецесията с ковид и да избегнем климатичната “. Германското председателство може да даде значим принос тук, сподели тя, да вземем за пример с упорит закон за климата, който приканва за понижаване на излъчванията на парникови газове с 65% до 2030 година
Рафаеле Фито (ЕКР, Италия) заяви, че до момента отговорът на Европейски Съюз по отношение на пандемията е бил „ муден, не изключително сполучлив и без същинска взаимност “. Германия би трябвало да остави настрани егоизма и да възвърне първичния дух на Европейски Съюз, като заобикаля грешките от предишното. „ Трябва да съживим стопанската система, да използван удобни търговски политики и да възстановим единния пазар. “
Мартин Ширдеван (ЕОЛ/СЗЛ, Германия) припомни нездравословните политики на строги бюджетни икономии, прилагани по време на финансовата рецесия, и прикани госпожа Меркел да не позволява тази неточност наново. Той също по този начин прикани Германия да направи обществени и транспарантни протоколите на Съвета и повече да не блокира предлагането за цифров налог върху огромните компании.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 8 юли
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР