Под мотото С Русия в сърцето“ над 5000 приятели на

...
Под мотото С Русия в сърцето“ над 5000 приятели на
Коментари Харесай

Под мотото С Русия в сърцето над 5000 участници от 11 държави се събраха на Първи международен русофилски събор край Калофер

Под мотото „ С Русия в сърцето “ над 5000 другари на Русия се събраха през днешния ден в местността „ Паниците “ край Калофер на Първия интернационален русофилски събор. За българските русофили той е 18-ти по ред и преди се организираше край язовир „ Копринка “, като с тазгодишното издание националното придвижване „ Русофили “ означи и 145-та годишнина от Освобождението на България от османско робство.

Българската традиция прерасна в интернационална през март т.г. с учредяването на Международно придвижване на русофилите (МДР). В Първия интернационален събор на русофилите се включиха представители на Австрия, Албания, Кипър, Румъния, Словакия, Турция, Франция, Чехия, Швейцария. Специален посетител беше Сергей Бабурин - президент на Международната славянска академия за просвета, обучение, изкуство и просвета (МСА).



Участниците бяха благословени от Търновския митрополит Григорий, който рано сутринта, преди началото на събитието, отслужи литургия пред Паметника на свободата на връх Шипка. Забележително е, че заупокойната молитва на Шипка уважиха и турските посетители, с което провокираха екстаз и аплодисменти. Пловдивският митрополит Николай също изпрати благослов.

„ Управляващият политически хайлайф в България се пробва злонамерено и нападателно да сблъска две елементи от нашия народ, като унищожава знаци, монументи, история и вековна любов към Русия “ – по този начин се обърна към участниците ръководителят на българското и на интернационалното русофилско придвижване Николай Малинов. „ Ние държим нишката на историята и по тази причина сме почтени с предишното и уверени в бъдещето, продължи той. Готви се замесване на България във война с Русия, готвят ни „ български майдан “, готвят ни тирания, само че ние ще издържим тестването на времето, тъй като колкото и да е мощно злото тактически, положителното стратегически ще победи! “



В признато от участниците послание към българската и интернационалната общност пък се споделя, че придвижването на русофилите е „ мощен и безапелационен отговор на разделянето в света; опозиция против устрема за международна доминация; очакване и отбрана на многополярността и обичайните полезности “, както и „ нова площадка за международен разговор “.

Съборът бе почетен от посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, която прочете послание на съветския министър на външните работи Сергей Лавров. Той отбелязва като прелестна българската традиция за годишни срещи на жители, които, като откровени патриоти на родината си, ценят вековните обичаи на другарство, свързващи приятелски нации. „ Няма по какъв начин да не се веселя, че съидейници от целия свят се причисляват към самодейността на българските другари и че макар своята „ млада възраст “ МДР стартира да осъществя забавни начинания, в това число действия в поддръжка на главните правила на интернационалното право “, споделя още Лавров.

„ Русофилството е директна диаметралност на русофобията, придвижване „ за “, а не „ срещу “, и точно поради това бъдещето е негово “, уверен е Константин Косачов, ръководител на Съвета на Федерацията на Федералното заседание на Руската федерация, който също изпрати обръщение до събора.

За Мария Захарова, представител на Министерство на външните работи на Русия, „ днешното събитие, многочисленият му и внушителен темперамент, е образно удостоверение на това, че русофобските настроения в България са публикувани единствено в част от политическия хайлайф на страната, а самият български народ остава правилен на традициите и вековните другарски връзки с Русия. То се дължи на духовната и културна непосредственост на нашите два народа “.

Същата убеденост - че съборът не е просто носталгична среща на хиляди българи, свързали професионалната или персоналната си орис с Русия, а мотив да се откри модерно измерение на огромните исторически връзки сред двата народа, показва в своето одобрение В. Кочин, изпълнителен шеф на фонд „ Русский мир “.



За положителното въодушевление на хората, пристигнали на събора, се погрижиха Росица Кирилова и други реализатори, участници в състезания и фестивали, обичайно проведени от НД „ Русофили “. Някои актьори са отказали присъединяване в последния миг заради закани.

Общо 75 рейса, над 130 микробуса и към 200-300 коли превозиха участниците в събора. На „ Паниците “ край Калофер пристигнаха представители на 136 от общо 240 организации на НД „ Русофили “.

Очакваше се времето да е доста неприятно, само че заваля единствено малко дъжд и всички го възприеха като божия благословия, означи Николай Малинов, след което се пошегува, че на първия събор, който е бил в Кремиковци, денят също е бил дъждовен, само че са последвали 18 събора „ по вода “.

Участниците уважиха с едноминутно безмълвие паметта на отишлия си неотдавна от този свят създател и подстрекател на НД „ Русофили “ Енчо Москов.

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР