Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин. Валежите

...
Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин. Валежите
Коментари Харесай

Проф. Рачев смая с прогноза за лятото след студения и мокър май

Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин. Валежите са едвам 50 % от годишната норма, като сумарно са 40 литра на квадратен метър. Това сподели пред Радио Видин климатологът проф. Георги Рачев

„ Създава се усещане, тъй като всички гледат едни наводнени улици, примерно, във Варна. Обаче това не е нещо неестествено. Те, улиците, са наводнени, тъй като просто водата няма къде да се оттече, а не че дъждът е ужасно, ужасно мощен. Имало е доста по-големи превалявания. И то не приказвам за времето на баба и дядо, а приказвам примерно за 2014-а, 2015-а година.

В климатологията съществува едно такова разбиране – „ черешови води “. Точно по времето, когато зреят черешите, вали малко, интензивно и част от реките, като се изключи че реките са цялостни, част от реките се разливат. И това са тъкмо дните на черешовите води.

Тази седмица и идната седмица, когато ще излязат всеобщо българските череши. Това си е от много време “, каза той.

Май и юни са месеците, в които вали най-вече. И гръмотевичната активност, която е обвързвана най-много с мълниите, е в своя безспорен най-много.

Май месец беше леден. За другите елементи на България сред 1 градус и 2 градуса под нормата. Средната денонощна температура през някои дни остана под 10 градуса, оптималната не надвиши пък 11-12 градуса. Това са температури, присъщи за късния месец март. И април, и май бяха малко по-хладни от естественото, добави професор Георги Рачев.

„ Така се случи синоптичната конюнктура, че ние бяхме непрестанно на един приток на относително по-хладен въздух от север и североизток. Въпреки това, допускам че до 10 дни това закъснение в температурно  отношение ще бъде преодоляно. “

Времето през май не се дължи на смяна в климата. Трябва да минат най-малко 30 години и тази наклонност да се затвърди, с цел да може да приказваме за смяна в климата.

Лятото ще бъде топло. Двата огромни метеорологични модела – на американската NOAA и на европейския център за средносрочни прогнози, дават естествени температури за лятото, изключително за месец юни.

„ Под „ естествени температури “ би трябвало да се схваща температури от порядъка на 20-24 средномесечни температури. Максималните температури ще надминат 30-35 градуса и минималните най-сетне ще се открият твърдо на едно равнище от порядъка на 15-16-17 градуса. Това са типични летни температури.

Юли и август се чака да бъдат с естествени температури, със характерното засушаване.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР