Под документа подписите си положиха българският служебен министър на енергетиката

...
Под документа подписите си положиха българският служебен министър на енергетиката
Коментари Харесай

Азербайджан ни подсигурява с природен газ frognews.bg

Под документа подписите си поставиха българският длъжностен министър на енергетиката Росен Христов, министърът на енергетиката на Румъния Вирджил-Даниел Попеску, министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, министърът на стопанската система на Словашката република Карел Хирман и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов.

 

Меморандумът цели реализиране на съгласие за поощряване на съдействието сред операторите на газопреносните системи на България ( " Булгартрансгаз " ), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR).

 

Документът е по взаимната самодейност Solidarity Ring (STRING), препоръчана от България и подкрепяна от Европейската комисия, за повишение на сигурността на доставките на природен газ за Европейския съюз и района на Централна и Югоизточна Европа.

 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев е на посещаване в България по покана на президента Румен Радев. Във водената от него публична делегация в София са включени представители на държавното управление на Азербайджан.

 

След днешната гала по сключване на меморандума следва двамата президенти да открият публично офис на SOCAR в София. 

 

" Енергийна сигурност в никакъв случай не може да бъде реализирана в една страна. Сигурността би трябвало да бъде реализирана в района и в цяла Европа, а България интензивно работи за това ". Това съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов, който взе участие в церемонията по подписването.

 

„ Глобалните провокации, пред които сме изправени последните месеци, изискват световни старания. Няма значение какъв брой е мощна стопанската система на една страна или нейното географско състояние, в случай че желаеме да реализираме сигурност, би трябвало да работим за сигурност на енергийните доставки и зелен преход “, сподели министър Христов. 

 

Той дефинира подписания меморандум като „ сериозна стъпка за възстановяване на енергийната сигурност “. 

 

„ Показахме, че взаимно страните от района може да посрещнем провокациите и да се оправим “, сподели още българският енергиен министър. 

 

" Днес сме очевидци на основаването на нов път на природен газ, доставян от Азербайджан до Европа ". Това сподели министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов след подписването на меморандума.

 

Шахбазов дефинира подписването му като голяма стъпка за осъществяване на новата самодейност, която ще сътвори нови пазари на газ от Азербайджан, а страната " да се откри като благонадежден сътрудник “. 

" Това ще е началото на новото съдействие сред Европейски Съюз и Азербайджан ", посочи той. 

 

" Подписването на меморандума за съгласие съставлява явен политически сигнал за обезпечаването на кулоар на доставки от Азербайджан ". Това сподели министърът на стопанската система на Словакия Карел Хирман след подписването на документа. 

 

Министърът на стопанската система на Словакия уточни, че това ще помогне за диверсификацията на доставките на газ. 

 

Припомняме, че отварянето у нас на посланичество на държавната петролна компания на Азербайджан беше контрактувано сред двамата държавни глави през септември предходната година. Тогава Илхам Алиев бе на публично посещаване у нас по покана на Румен Радев, като визитата включваше и формалното разкриване на газовия интерконектор сред Гърция и България.

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР