Под част от перголите на столичния площад Слевйков ще бъдат

...
Под част от перголите на столичния площад Слевйков ще бъдат
Коментари Харесай

Щандове-библиотеки по 40 000 лв. на площад `Славейков` |

Под част от перголите на столичния площад " Слевйков " ще бъдат поставени 7 щанда-библиотеки, всеки с цена от 39 428 лв. без Данък добавена стойност. 

Това реши на последното си съвещание Столичният общински съвет, като по този начин ще се възвърне книжният пазар, закрит през 2018 година Новите преместваеми обекти ще са за сметка на " Пазари Запад " ЕАД, а съгласно изпълнителния шеф на сдружението сумата от 276 000 лева без Данък добавена стойност ще се възвърне до 2-3 години. Дизайнът на щандовете е направен от арх. Димитър Паскалев от " Архитектоника студио ", който е част от екипа, спечелил второ място в състезанието за план за реорганизация на Зона 2 и член на група " Град ". 

Изделието съставлява отваряема и разгъваема структура, предопределена за продажба и предпазване на книги в открити обществени пространства. Състои се от две стоманени крила вид порти, окачени на тежкотоварни лагерни панти върху носеща стоманена колона, която се инсталира върху бетонов пиедестал под настилката. Над щанда е ситуирана стъклена козирка, планувани са и транспарантни водонепромокаеми покривала. Гърбовете на крилата, в които има лавици за по към 200 тома книги, са транспарантни и направени от закалено ламинирано стъкло. Щандовете са електрифицирани и с инсталирано лъчисто отопление, а при затварянето им се трансформират в осветена експозиционна повърхност за книгите. Те ще могат и да се заключват. 

„ Идеята на светещите библиотеки е да трансформира познатия щанд за намерено пласиране на книги в отваряема двукрила библиотека. Библиотеката е същинската форма за предпазване на книги – откогато те съществуват “, изяснява арх. Паскалев. 

Идеята е новите щандове-библиотеки да бъдат с дългогодишна употреба. Ето за какво са планувани най-високи технологии в избора и обработката на материалите, движещите елементи и аксесоарите. Първо ще бъде направен първообраз, който ще се инсталира на площада и след утвърждението му ще се пристъпи към направата на останалите щандове. 

Съветниците от " Демократична България " и Българска социалистическа партия, както и самостоятелният Борис Бонев, гласоподаваха " срещу " решението за щандовете - библиотеки поради високата им цена. 

Дори за " Винету " тази цена е доста висока, съобщи Грети Стефанова от Демократична България. Ако е нужно, дано съветниците от ГЕРБ отидат до Париж, да видят букинистите на Сена, може да ни е от изгода на всички нас софиянци сходна екскурзия, добави тя. Архитект Борислав Игнатов предложи проектантът, чийто план е спечелил, да се откаже от авторските права, с цел да се избегнат затруднения в бъдеще, само че предлагането му бе отхвърлено. 

Стана ясно, че инвестицията ще бъде възвърната за период от 3 години. Това значи ли, че въпросните търговци ще бъдат подложени на непостижими за тях наеми, попита общинският консултант Петко Димитров от Българска социалистическа партия. 

Борис Бонев акцентира, че цената на щандовете е повишена десетократно. 

 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР