Под 30 млн. евро ще струва влизането на Булгартрансгаз (БТГ)

...
Под 30 млн. евро ще струва влизането на Булгартрансгаз (БТГ)
Коментари Харесай

Влизането ни в гръцкия газов терминал ще струва под 30 млн. евро

Под 30 млн. евро ще коства влизането на " Булгартрансгаз " (БТГ) в плана за създаване на терминала за полутечен газ край гръцкия град Александруполис, който се чака да бъде въведен в комерсиална употреба през 2022 година Това сочат плановете на държавното управление, което в сряда реши държавният газов оператор да придобие 20 % от гръцката компания " Газтрейд ", която ще осъществя плана.

Същия ден бе подписан предварителният контракт сред главния акционер в " Газтрейд " - Асимина–Елени Копелузу, и шефа на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов за придобиването на каузи. Така Копелузу резервира 40 % от плановата компания, по 20 на 100 ще имат БТГ, гръцката ДЕПА и " ГазЛог ", която има флотилия от танкери за транспорт на полутечен газ.

Очаква се до 10 февруари да бъде подписан същинският контракт за придобиването на 20-процентния дял от БТГ и съглашението сред всички акционери. България ще заплати за каузи в сдружението 12.5 млн. евро. Толкова ще даде и ДЕПА. Договорът и за двете планува разсрочено погасяване на сумата.

Отделно сдружението ще заплати 548 хиляди евро на " Газтрейд " за покриване на до момента осъществените от главния акционер разноски по развиването на плана. Тази сума е изчислена съгласно придобивания дял от една пета в капитала.

По последни предоставени от " Газтрейд " данни на новите акционери, цената на плана е 382 млн. лева Около 40 % от разноските по инвестицията обаче се чака да бъдат обезпечени от гръцките оперативни стратегии, финансирани с евросредства. При това състояние за акционерите остава доста по-малка сума от в началото хипотетичната за построяването на плаващата платформа за регазификация на полутечен газ. Оценката е, че това ще коства на " Булгартрансгаз " до 16.6 млн. евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР