Почти всяка нощ спите по седем-осем часа, но на сутринта

...
Почти всяка нощ спите по седем-осем часа, но на сутринта
Коментари Харесай

8 причини да се събуждате уморени и как да ги отстраните

Почти всяка нощ спите по седем-осем часа, само че на сутринта или даже през по-голямата част от деня се чувствате изморени. Как е допустимо да следвате златното предписание за съня, само че да се чувствате толкоз отпаднали?

Според изследване от 2015 година това противоречие постоянно се дължи на засилено положение на сънна инерция- циркаден развой, който модулира паметта, настроението, времето за реакция и бдителността при пробуждане. Някои хора изпитват влошена продуктивност и унесеност в този интервал след първото изключване на алармата. Ефектите от инерцията след сън нормално отшумяват след 15 до 60 минути, само че могат да продължат до няколко часа.

Но даже работата ви да не е обвързвана със избавяне на човешки животи или с шофиране на камион през нощта, сънната инерцията в продължение на часове може да се отрази на качеството ви на живот.

Начинът да се справите с това стартира с оценка на съня ви благодарение на " двете К ", споделя експертът по белодробни заболявания и сън доктор Радж Дасгупта, клиничен доцент по медицина в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния. Първитя въпрос е: " Получавам ли положително качество на съня? ". "

Дасгупта предлага да посетите експерт по съня, който може да ревизира за прикрито или първично нарушаване на съня. Но има и други по-лесно модифицируеми фактори, които биха могли да попречат на процесите на възобновяване и регенерация - като консолидация на паметта, контролиране на хормоните и прочувствено контролиране или обработка - които би трябвало да се случат по време на сън.

 1. Умора

" Има доста положения, които провокират отмалялост, само че не всеки път карат хората да се усещат подготвени да заспят ", споделя Дженифър Мартин, професор по медицина в Училището по медицина " Дейвид Гефен " в Калифорнийския университет и някогашен президент на Американската академия по медицина на съня.

Те могат да включват хронични болкови положения, метаболитни или тиреоидни болести, анемия и хронична обструктивна белодробна болест.

Ако чувствате необяснима отмалялост, " значима първа стъпка може да бъде рутинният обзор при фамилния доктор ", споделя Мартин.

Освен това Националната фондация за съня твърди, че здравите възрастни се нуждаят от седем до девет часа сън през нощта, тъй че може да ви трябват повече от осем часа сън, с цел да се чувствате енергични. Може да опитате да заспите един час по-рано или да се разсъните един час по-късно от нормалното и да ревизирате дали това ще промени обстановката - споделя Кристофър Барнс, професор по мениджмънт във Вашингтонския университет, който изследва връзката сред съня и работата.

 2. Заседнал метод на живот

Ако водите затънал метод на живот, организмът ви може да свикне да изразходва малко сила - тъй че може да се чувствате по-уморени, в сравнение с би трябвало, когато се пробвате да правите съществени ежедневни действия, споделя Мартин.

Световната здравна организация предлага на възрастните да се занимават с умерена до интензивна физическа интензивност най-малко 150 минути (2½ часа) седмично, а бременните би трябвало да вършат най-малко 150 минути умерени аеробни и укрепващи извършения седмично.

3. Безпокойство или меланхолия

Тревожността или депресията могат да бъдат енергийно натоварващи, споделя Дасгупта. Тези положения могат също по този начин да окажат отрицателно въздействие върху времето, належащо за заспиване, както и върху това дали (и какъв брой пъти) се събуждате през нощта, добави той.

Понякога медикаментите, употребявани за лекуване на меланхолия или тревога, могат да имат странични резултати като бодърствуване или нарушение на по-дълбоките стадии на съня, сподели Дасгупта.

4. Непостоянен сън

Понякога графиците ни се разграничават в делничните дни от тези през уикендите - споделя Барнс. Графиците могат да се трансформират и при хората, които работят на смени.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР