Почти всички страни по света сключиха споразумение за ограничаването на

...
Почти всички страни по света сключиха споразумение за ограничаването на
Коментари Харесай

Развиващите се страни повече няма да са сметището на богатите: светът сложи граници за изхвърлянето на пластмаса

Почти всички страни по света подписаха съглашение за ограничението на изпращането на сложните за преработване пластмасови боклуци в по-бедните страни, разгласи Организация на обединените нации. 8 милиона от тях всяка година попадат в океаните.

Страните експортьорки - в това число Съединени американски щати - към този момент ще би трябвало да получат единодушието на получаващите отпадъците страни, с цел да одобряват нови " доставки " на смесена или нерециклируема пластмаса. Сега тези страни се употребяват като гигантско бунище за развития свят. Той даже не желае позволение от държавните управления, с цел да изхвърля пластмасовата си боклук.

1 400 представители на страните, които са страни по Конвенциите от Базел, Ротердам и Стокхолм, обсъждаха дни наред казуса, който се дефинира като " извънредно наложителен ". Фолф Пайе, изпълнителен секретар на трите конвенции, уточни, че е подписано съглашение по механизма за ръководство на пластмасовите боклуци, който в огромна степен е наложителен и световен. " Новото решение ще принуди и Съединени американски щати в бъдеще да преработват своите боклуци ", съобщи Пайе.

Откакто Китай спря да приема боклуци за преработване от Съединени американски щати, пластмасата се натрупа в разрастващите се страни, настояват наблюдаващи, представени от в. " Гардиън ". Световният алианс за други възможности на изгарянето на боклуци твърди, че е разкрил села в Индонезия, Тайланд и Малайзия, които са превърнати в сметища. " Открихме, че има боклук от Съединени американски щати, която просто се натрупа в селата в тези страни там, където преди е имало обработваеми аграрни площи ", сподели Клеър Аркин, говорителка на алианса.

Правно обвързващата страните рамка се образува в края на двуседмична среща за подкрепяната от Организация на обединените нации спогодба за пластмасовите боклуци и токсичните, нездравословни химикали, които заплашват океаните и живота в тях.

Споразумението е подкрепено от 187 страни. То бе подписано в Женева, Швейцария, а от Програмата на Организация на обединените нации за околната среда го нарекоха " историческо ", тъй като страните ще би трябвало да наблюдават къде отива пластмасата, откакто напусне границите им. В договарянията по него се включиха 1400 делегати, които обсъждаха текстовете в продължение на 11 дни. Организация на обединените нации дефинира замърсяването с пластмаса като " зараза ".

Съединени американски щати не е част от тази спогодба, по тази причина и не гласоподава, само че представители на срещата обявиха, че страната се опълчва на смяната.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР