Почти всички страни на Запад, които опитват да се преборят

...
Почти всички страни на Запад, които опитват да се преборят
Коментари Харесай

Швеция се надява, че културата на високо доверие ще ѝ спести блокади срещу COVID-19

Почти всички страни на Запад, които пробват да се преборят с пандемията от ковид, доближиха до актуалната тактика за обсада, с някои локални вариации, написа Натали Ротшилд в публикация за сп. " Форин полиси ". Има обаче едно огромно изключение. Швеция, въпреки и изправена пред несъмнено високорисково настъпление на вируса, съобщи, че ще върви по собствен личен път в битката с него.

Шведското държавно управление наподобява залага на това, че националната просвета е задоволително отличителна, с цел да реализира триумф с политики за публичното здраве, който другите не могат. Дали по-късно ще съжалява, следва да забележим.

Две седмици откакто шведската Агенция за публично здраве (на 10 март) увеличи равнището на риска от разпространяване в общността на вируса до " доста високо " - най-високото от петстепенна канара - началните учебни заведения остават отворени, границите са единствено отчасти затворени, няма наложителни карантини или затваряне на заведения за хранене, питейни заведения или публични места. Макар да има възбрана за събирания на хора, ограничаването до 500 души е по-щедро спрямо други страни.

Швеция надалеч не е незасегната от епидемията,

пазарите са в положение на свободно рухване, всеобщата безработица е на хоризонта, а здравните служби са под засилващ се напън. В Швеция има доказани 2858 случая на заразяване и 77 смъртни случая.

Реалният брой обаче е незнаен, тъй като тестването е като цяло лимитирано до пациентите в лечебните заведения и жителите на домове за възрастни, проявяващи признаци на COVID-19. Агенцията за публично здраве отхвърли да прави обществени оценки за риска или планирани модели за разпространяването на вируса.

Защо Швеция реши да се въздържа от драконовските ограничения, наложени в други страни?

Обяснението, съгласно някои анализатори, е в шведската композиция от политически самостоятелни обществени организации - в това число Агенцията за публично здраве, която има основна позиция за ръководството на актуалната рецесия - и високото равнище на публично доверие в тях.

Макар държавното управление в Швеция да дефинира дилемите и бюджета на тези организации, на тях им е обезпечена независимост, с помощта на която политиците нямат пълномощия да се намесват непосредствено в ежедневната им работа. Тази традиция е залегнала в шведската конституция, споделя Ларс Трегорд, историк и коментатор, чиито проучвания се концентрират върху обществената страна в северните страни.

" В момента виждаме по какъв начин тази традиция работи, защото Агенцията за публично здраве има задачата да бъде водещият орган в рецесията с ковид и от премиера и държавното управление му се чака да слушат и да следват препоръките ѝ ", добавя той.

Шведската научна общественост обаче не е единомислеща.

На 20 март професор по епидемиология и професор по математическа статистика разгласиха взаимна публикация, призовавайки страната да промени курса. " Агенцията за публично здраве би трябвало бързо и недвусмислено да предложи обществено разграничаване за всеки, освен за хората над 70 години ", се показва в публикацията, съгласно която са нужни всеобхватни ограничения.

В коментар за медийния напън, на който е подложен, Андерш Тегнел, който оглавява организацията и се трансформира в лицето на шведската борба с ковид, сподели: " Всичко стана толкоз политическо. Затварянето на границите е типичен образец. Имахме доста такива полемики по време на пандемията от (свинския грип) през 2009 година и имаше консенсус измежду международни специалисти, че затварянето на границите в никакъв случай не е работило и няма да работи ". Когато прилежащите Норвегия и Дания оповестиха, че затварят граници по-рано този месец, Тегнел сподели пред шведски медии, че този ход няма научно съображение.

И въпреки да има различия в научната общественост и отвън нея дали шведската тактика е вярна или безразсъдна, фразата " следваме рекомендациите на Агенцията за публично здраве " се трансформира в нещо като мантра през последните няколко седмици, а представители на държавното управление се уповаваха на насоките ѝ, когато формулираха или защитаваха подхванатите ограничения против епидемията.

" За разлика ", споделя Трегорд, " в Дания и Норвегия политическите водачи се опълчиха на препоръките на локалните организации за публично здраве по основни въпроси като затварянето на границите. Това не се е случило в Швеция Все още. "

Друг значим фактор е в огромна степен по-високото от междинното равнище на

обществено доверие в Швеция.

Трегорд изяснява, че има три аспекта на този северен феномен: " На първо място, жителите са склонни в огромна степен да се доверяват на обществените организации и имат вяра, че те работят в публичен интерес. На второ място, управляващите имат доверие, че жителите ще извърнат внимание на техните рекомендации. На трето място, има високо равнище на междуличностно доверие, при което шведите имат вяра един на различен, че работят отговорно ".

Приложено към актуалната обстановка, това значи, че здравните специалисти и политиците работят по хипотеза, че няма нито общо утвърждение, нито потребност от драконовско законодателство. Вместо това се чака жителите да се съгласят, че ще поемат персонална отговорност и ще заобикалят тълпите, ще работят от у дома, ще съблюдават разстояние в публичния превоз и така нататък, без да бъдат принудени да го вършат.

" Не е належащо да вкарваме изключително законодателство или ограничения за наблюдаване, с цел да подсигуряваме, че хората ще си останат удома, тъй като управляващите имат вяра, че жителите ще следват рекомендациите им и жителите взаимно си имат вяра, че работят отговорно ", разяснява Микаел Ростила, професор по публично здраве.

" Що се отнася до обществената отдалеченост, наподобява, че както хората, по този начин и работодателите, одобриха посланието драговолно много бързо, насърчавайки чиновниците да работят от домовете си и забранявайки има да идват на работа, в случай че имат даже и леки признаци на грип. Това включва и моя шеф, Стокхолмския университет, който следва рекомендациите на Агенцията за публично здраве ", добавя Ростила.

В същото време в медиите и обществените мрежи се следят яростни рецензии

против Агенцията за публично здраве. Към момента огромна част от рецензиите са ориентирани към неналичието на какъвто и да е намек, че държавното управление ще ограничи вътрешните пътувания или че ще затвори ски курортите преди ваканцията към Великден, когато хиляди шведи потеглят към северните планински региони. Агенцията предизвести, че има огромен риск вирусът да се популяризира от градовете, само че не наложи забрани.

За критиците това е рисков ход не на последно място тъй като вирусът стартира да се ускорява в Швеция след зимната учебна почивка, когато огромен брой хора се завърнаха от ски почивки в италианските Алпи.

Проучвания на Novus демонстрират, че има несъгласие сред медиите и обществото, тъй като доверието в Агенцията за публично здраве пораства. Последното изследване, от 18 март, демонстрира, че що се отнася до институциите, занимаващи се с ковид, тази организация е втора по доверие след здравните служби. Всички медии остават по-назад.

Още за метода на Швеция четете тук и тук.

Швеция и Дания - съседите на противоположните краища в битката с ковид - тук.


Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1150)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР