Почти всички са имали или имат такъв колега - човек,

...
Почти всички са имали или имат такъв колега - човек,
Коментари Харесай

5 начина да се справите с арогантен колега

Почти всички са имали или имат подобен сътрудник - човек, който им споделя по какъв начин да си правят работата, държи се пренебрежително, досадно и надвишава пълномощията си. От Inc.com обаче пишат, че има метод да се справите даже и с тези персони. Ето по какъв начин:

1. Бъдете директни.

За да се справите с арогантния сътрудник, би трябвало да бъдете директни и решителни. Говорете със спокоен и професионален звук и пробвайте да извършите полемиката допустимо най-кратка и ясна. Избягвайте сцените и не се дръжте неуважително. Добре е да обясните на този сътрудник, че неговото държание ви въздейства отрицателно и че желаете то да спре.

2. Не го приемайте персонално.

Не забравяйте, че повода за държанието на вашия сътрудник не е във вас и не приемайте неговите думи и дейности персонално. Тези хора желаят да се усещат значими и да управляват останалите – вие просто сте индивида, който сега им е на разположение.

3. Натиснете " Ignore ".

В някои обстановки, изключително в случай че неприятното държание не стопира, най-хубавото решение на казуса е просто да ги игнорирате арогантния сътрудник. Ако се научите да пренебрегвате неговите намеци и забележки, те губят своята успеваемост, а той губи чувството за надзор и значителност. Ако не друго, по този начин най-малко ще си спестите доста нерви и изгубено време.

4. Задайте граници.

Бъдете поредни в одобряването и отбраната на вашите професионални и персонални граници. Вашите сътрудници би трябвало да знаят, че има граница, която не би трябвало да прекрачват в професионалното си отношение към вас.

5. Потърсете спомагателна поддръжка.

Ако държанието на ваш сътрудник пречи на работата ви, не се опасявайте да говорите за това с вашия шеф или с управител човешки запаси. Потърсете поддръжка от други сътрудници, които са имали сходни прекарвания с проблематичната персона в офиса.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР