Почти всеки трети не може да си позволи и седмица

...
Почти всеки трети не може да си позволи и седмица
Коментари Харесай

Евростат: Всеки трети българин не може да си позволи почивка

Почти всеки трети не може да си разреши и седмица отмора. 35,5% от българите не могат да си разрешат нито една седмица лятна почивка отвън дома, при която да пътуват и отседнат в хотел. Данните са от социологическо изследване на Евростат, оповестено на 20 юли, представено от 24 часа.
Средно в Европейски Съюз това се отнася за 29% от хората над 16-годишна възраст и България се подрежда на десето място по този индикатор. Най-голям е този дял в Румъния, където 54% от хората заявяват, че летуването е непостижим разход за тях.
Делът на българите, които не могат да си разрешат отмора, се е нараснал с 5 процентни пункта спрямо година по-рано - през 2018-а той е бил 30,5%.
Всъщност най-вече българи не са могли да си разрешат подобен разход преди осем години. През 2012 година, т.е., когато последствията от предходната рецесия се усещаха най-силно, това се е отнасяло за 74% от българите, което по това време е било връх - тогава единствено в Румъния хората без средства за лятна отмора са били малко повече.
В момента делът на тези хора е по-висок, в сравнение с в България, също и в Гърция, Хърватия, Кипър, Италия, Унгария, Португалия, Литва и Словакия.
В другия завършек на скалата е Швеция, където единствено 10% от хората не могат да си разрешат едноседмична годишна почивка. Следват Дания и Люксембург с по 11%, Финландия с 12% и Германия и Австрия с по 13%.
В съпоставяне с 2010 година делът на хората, които не могат да си разрешат едноседмична отмора отвън дома, понижава на всички места, като се изключи Италия и Гърция, където се усилва надлежно с 4 и с 3 процентни пункта. Най-голям спад е регистриран в Латвия, Малта, България, Полша и Естония.
На Европейския континент най-рядко, наподобява, почиват турците, защото през 2012 година цели 85,9% от тях не са могли да си разрешат летуване. При тях обаче този % също спада постепенно  идващите години до 58 през 2018 година, само че за 2019 година липсват данни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР