Почти всеки от нас поне веднъж в живота си е

...
Почти всеки от нас поне веднъж в живота си е
Коментари Харесай

Евтините хотели на бъдещето

Почти всеки от нас най-малко един път в живота си е употребявал нискобюджетен хотел, с „ прелестна “ панорама към някоя индустриална зона и вендинг машина, която е единственото нещо в лобито, доближаващо се до рум сървиз.

Според наблюденията на онлайн туристическа организация eSKY.bg този вид места за пребиваване са към този момент неизменима част от туристическия отрасъл, без значение дали сме за или срещу тях. И колкото и да са неуместни или не изключително привлекателни, те са една добра опция за хората, които не търсят нищо повече от на ниска цена престой.

В конкурс, иницииран от британското архитектурно издание BD предишния месец, бяха поканени разнообразни архитекти, които да показват своята визия за актуалните бюджетни хотели. Поставената задача бе „ скромна “, съвсем колкото е и пространството в евтините хотели – повърхност от 12 кв. м да бъде направена по този начин, че да наподобява необятна и първокласна.

От многочислените постъпили отговори на тежката архитектурната задача са определени 12, чиито идейни планове са толкоз положителни, че не могат да бъдат изложени в резюме. Затова ще споменем единствено три от тях, които са почтена преставителна извадка на визията за бъдещето на икономичните хотели:

Интерактивна панорама вместо прозорец

Проектът на архитектите от бюрото Michael Trentham се концентрира върху проблемите на стаите без прозорци, които са основна част от бюджетните хотели. Предложената идея за хотелска стая се назовава Obscura и включва съществуването на огромни интерактивни екрани, вместо прозорци. На тези екрани в действително време се демонстрира аспект към града, даже и хотелът да се намира надалеч от центъра. Освен за прозорци, те ще служат и като платформа за интернет сърфиране и занимания.

Подвижна хотелска стая

Проектът на групата архитекти Coupdeville се назовава Configurator и употребява елементарни преносими детайли за основаване на серия от разнообразни пространства в границите на една нискобюджетна хотелска стая. Една такава стая разполага с вградена вана, която след това се покрива с плъзгащо се легло. Чрез такива движещи се детайли хотелската стая доста елементарно може да бъде трансформирана от столова в стая, където да се настанят четирима души да вземем за пример.

Хотел или каравана?

Концепцията, наречена MyPlace, е толкоз неограничена откъм време и място, че разрешава не просто да си поръчате хотелска стая, а освен това – да заявите и точното и местоположение. Идеята на тези дребни, сходни на каравана стаи е, че могат да бъдат съединени на всяко едно място. Дестинацията определяте вие, а стаята ви в този „ хотел “ ще съдържа всичко належащо за пълностоен отдих. Проектът е дело на архитектите от студиото Ian Springfor.

Остава единствено да гадаем дали такива футуристични хрумвания ще бъдат в реалност осъществени или ще си останат единствено истински планове.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР