Почти всеки е чувал името Христофор Колумб. Дори и да

...
Почти всеки е чувал името Христофор Колумб. Дори и да
Коментари Харесай

Колумб ли открива Америка и донася сифилиса в Европа

Почти всеки е чувал името Христофор Колумб.

Дори и да не знаете, че той е мореплавател и търговец, сигурно сте чували, че е прочут като откривателя на Америка.

Във видеото горе вижте 5 от митовете към живота на Колубм

На днешна дата през 1498 година, по време на третата си и предпоследна експедиция, Колумб дебаркира на континентална Америка при Венецуела. В този ред на мисли ще ви разкажем малко повече за него.

Не очаквайте да научите по кое време е роден или от какво семейство е великият мореплавател, а се пригответе да разберете пет мита към личността му и тяхното обяснение.

Христофор Колумб имал полски корени

Ето ги и тях:

Христофор Колумб е откривателят на Америка

Милиони хора са живели на континента хиляди години преди тази земя да се назовава Америка, а историци и археолози и до през днешния ден не са сигурни по кое време тъкмо са се заселили хора там. Викингът Лейф Ериксон е пътешествал до Гренландия и днешна Канада още през X- XI в.

Археолози допускат, че са разкрили "Санта Мария "- корабът на Колумб

Това, което действително открива Колумб, е Бахамският архипелаг и по-късно острова, в миналото именуван Испаньола, през днешния ден разграничен на Хаити и Доминиканската република. При идващите си пътешествия той пътува още по на юг до Централна и Южна Америка, само че в реалност в никакъв случай не се е доближил до земите, наричани през днешния ден Съединени американски щати.

Колумб донася сифилиса в Европа

Дали Колумб и екипажът му са виновни за появяването на сифилиса е мощно дебатиран въпрос.

Може би е съвпадане, че зараза от сифилис избухва в Неапол през 1494 година единствено две години след първото посещаване на Колумб в новите земи.

Няколко заболявания, които в миналото са разбирани и третирани неверно

От друга страна античните гърци разказват заболяване, което мощно припомня на признаците на сифилис най-малко хилядолетие преди пътешествията на Колумб. Освен това през днешния ден откривателите имат вяра, че е имало зараза от сифилис и през XIII век в британските пристанища. Въглеродното датиране и ДНК разбор на кости от инфектираните области поддържат теорията, че сифилисът е бил международно публикувано заболяване надалеч преди пътуванията на Колумб.

Колумб не е направил нищо доста

Макар и мореплавателят да е бъркал за много от нещата, с които е прочут, той има своите достижения. При пътуванията си той открива така наречен „ търговски ветрове " – морски пътища и географски ширини, в които вятърът духа по посока на Карибите и назад към Европа.

Също по този начин, макар че Колумб не е първият европеец, който е стъпва в Новия свят, той е първият, който остава. Днес може да се спори дали колонизацията и всичко, до което тя води, е била добра или неприятна за човечеството, само че не можем да отречем директното въздействие на Христофор Колумб в бързото и коренно променяне на света.

Цялата ранглиста вижте във видеото на канала top_of_the_tops във Vbox7.com

За още вести и забавни материали харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК.

Четете още за легенди:

Крал Артур - действителна персона или именит воин

Наистина ли в миналото Земята е била населявана от великани

Тръгват по следите на дребните хора на Аляска

Интересни обстоятелства за живота на една от най-брилянтните владетелки в античния свят
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР