Почти всеки ден Евгени Пригожин попада в заглавията на вестниците

...
Почти всеки ден Евгени Пригожин попада в заглавията на вестниците
Коментари Харесай

Възможно ли шефът на „Вагнер“ Пригожин да наследи Путин?

Почти всеки ден Евгени Пригожин попада в заглавията на вестниците поради пикантните си мнения за войната в Украйна, а за известния водач на съветската група " Вагнер " се твърди, че се стреми към политическа власт.

В общи линии той знае по какъв начин да провокира неспокойствие измежду обществото. Някои даже допускат, че той желае да стане президент.

" Пригожин е надълбоко безсъвестен човек ", споделя пред „ Евронюз “ професор Марк Галеоти, анализатор на съветската политика.

" Това е човек, който се е издигнал, като е правил всичко, което желаят Путин и Кремъл - и явно се е справял доста добре с този развой. "

Още преди да изпрати наемническата си войска в някои от най-жестоките борби в Украйна, Пригожин управляваше плантация за тролове, която се намесваше в изборите в Съединени американски щати, което го вкара в горещо опълчване с ФБР. Той използваше бойците от частната си войска за горист бизнес на африканския континент.

Според сведенията последният му ход е завземането на политическа партия в Русия, което, както предизвестяват анализаторите от Института за проучване на войната, може да провокира " накъсване в Кремъл ".

" Ясно е, че той се пробва да се нарежда по подобен метод, че да играе социална роля в съветската политика ", споделя Марк Бейсингер, професор по политика в Принстънския университет. " Има един въпрос, който от ден на ден виси над съветската политика: Какво ще се случи след Путин. "

" Няма заплаха Путин да бъде свален ", продължава професорът. " Но той остарява, а когато диктаторите остаряват, тези с упоритости се пробват да се нареждат по този начин, че вероятно да запълнят празнината, оставена от гибелта на водача. "

Политическата власт на Пригожин се крепи на Вагнер - никой различен съветски политик не разполага с такава военна мощ, а голямото му положение е " насъбрано, защитавайки слаби африкански режими в подмяна на златните им мини ", показва Бейсингер, въпреки да се съмнява, че наемникът в миналото ще се изправи непосредствено против Путин.

Окуражен от хипотетичните си триумфи в Украйна, Пригожин сигурно е провокирал стихия в съветската политика.

Той се скара с губернатора на Санкт Петербург и атакува военните поради акцията им против Киев - нещо, поради което доста други руснаци попаднаха в пандиза.

През март той намерено се опълчи на изказванието на Кремъл, че се бори с нацистите в Украйна - подправен мотив, който Кремъл неведнъж е употребявал, с цел да оправдае нашествието.

Освен това най-малко видимо прикани боевете да спрат.

" Пригожин е... човек, който може да измисли способи да работи в системата, само че постоянно в някаква степен е на ръба на тази система, на границата на допустимото, и прекрачва тези граници ", споделя Бейсингер.

" Той не се отъждествява с олигархичния хайлайф, а е новобранец, колкото и богат да е в този момент. "

Смята се, че Пригожин произлиза от работническа класа и е прекарал девет години в пандиза за кражба, до момента в който Съветският съюз се разпада през 80-те години.

Той е толериран, тъй като е " потребен на Путин ", изяснява Бейсингер. " Той дава на страната услуги по време на война, които военните не са в положение да обезпечат. "

Колкото безмилостни, толкоз и брутални, наемниците на " Вагнер " са упреквани в необятно публикувани нарушавания на човешките права по света - нещо, с което малко държавни управления биха желали да сложат да са свързани.

" Всичко може да се разпадне доста бързо за него ", споделя Бейсингер. " Но също по този начин той може да успее да трансформира това във въздействие, в случай че сътвори верните съюзи. "

Анализаторът Галеоти е по-скептичен.

" Не виждам признаци за каквито и да било политически упоритости ", съобщи той. " Всички тези приказки, че той може да бъде идващият президент или министър на защитата, са безспорни нелепости. "

" Това няма никаква основа в действителността. "

Още преди да бъдат изпратени в " месомелачката " на Бахмут в Украйна, наемниците на Вагнер наброяваха 30 000 души спрямо 800-те хиляди дейни чиновници в стандартната войска. Освен това те са извънредно подвластни от армията във връзка с боеприпасите.

Това трансформира Пригожин в " условен завързак ", споделя Галеоти, като показва, че той наемникът е мощно подвластен от държавните контракти и се нуждае от разрешението на Путин, с цел да ръководи наемническата група, защото тя е механически противозаконна съгласно съветското законодателство.

" Дори и да му бъде предоставена по-голяма власт, той ще бъде по-скоро инструмент на Кремъл, в сравнение с да има действителна автономност ", безапелационен бе Галеоти.

Все отново той добави: " Мисля, че постоянно е рисково да се изключва Пригожин. Той е деятелен. Той е опортюнист и е безсърдечен. Той ще направи всичко, което е належащо. "

Компанията на Прогожин " Конкорд кетъринг " печели контракти за милиарди долари за изхранване на съветските учебни заведения и военни и за образуване на банкети в Кремъл, като се счита, че точно там той за първи път получава достъп до ухото на Путин - откъдето получава хипотетичния прякор " готвачът на Путин ".

По-голяма спънка пред хипотетичните политически схеми на Прогожин може да се окаже самият той.

" Като не прави оценка обстоятелството, че играе с огромните момчета ", Галеоти допуска, " някогашният затворник-бандит " може да е отишъл прекомерно надалеч, " хвърляйки тежестта си " и " изливайки стъкмистика " върху съветските властимащи.

" Това е човек с доста мощна завист, блазня се да кажа, че вендетата е главното му занимание. "

Някои настояват, че убийството на известния боен блогър Владлен Татарски при гърмеж на бомба предишния месец е било предизвестие за Пригожин, защото двамата са били съдружници и това се е случило в кафене, което в миналото е имал. Съществуват обаче и доста други теории, като да вземем за пример, че зад детонацията стои Украйна.

" Прогожин преигра ", добавя Галеоти. " Миналата година той яхна възходяща вълна, тъй като съветската войска обезверено се нуждаеше от повече хора ".

" От частичната готовност насам съветската войска разполага с 300 000 бойци повече, а групировката Вагнер е доста по-малко ценена ".

Освен " самоподхранващата се медийна стихия ", Галеоти споделя, че един от главните източници на спекулации за така наречен политически упоритости на Пригожин е, че той е доста прям.

Политическите му врагове също са " доста щастливи " да предизвикват тази концепция, с цел да вбият чеп сред него и Путин, прибавя анализаторът.

" В сегашната конюнктура е доста рисково да се приказва за човек, който желае да бъде идващият президент ".

От началото на войната в Украйна все по-голям брой олигарси и критици на Путин бяха открити мъртви, което повдига въпроса дали те не са прекомерно постоянно срещани, с цел да бъдат инцидентни.

Според съветските осведомителни организации някои от тях инцидентно са паднали от прозорците на лечебни заведения, а други са се спънали по няколко етажа стълби.

По думите на Галеоти спекулациите и ползата към Пригожин в последна сметка отразяват нещо може би по-тревожно.

" Съществува извънредно обаяние от тази наемна мощ, която наподобява изцяло способна да пренебрегне главните правила на цивилизовано държание ", сподели той. " Пред тези хора постоянните съветски военни наподобяват като бойскаути ".

В интернет се популяризират видеоклипове, в които наемници на " Вагнер " екзекутират дезертьори с чукове. Освен това те са упреквани в изнасилвания в Украйна.

" Много хора в действителност не схващат Пригожин ", прецизира Галеоти. " Той се е трансформирал в нещо като мастилено леке на Роршах. "

" Ако желаете да повярвате, че Пригожин по принцип е някакъв свободомислещ тип първенец по наемничество, който просто прави каквото си желае, тогава добре. Ако желаете да вярвате, че той е просто един кървясъл реализатор на това, което Путин желае, тогава добре.

" Всеки може да си има собствен персонален Пригожин ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР