Почти винаги се случва така - след като сме си

...
Почти винаги се случва така - след като сме си
Коментари Харесай

Десертният стомах, сладкото и защо имаме място за него и след обилно хранене

Почти постоянно се случва по този начин - откакто сме си похапнали добре ни се прищява и нещо сладко за десерт. Не, несъмнено не сме към момента гладни, даже сме много сити, само че отново ще намерим място за едно късче торта.

Учени от университета в Оксфорд вършат проучване, с цел да открият има ли такова нещо като " десертен корем ".

От години се приказва за явлението сензорно характерна задоволеност. То се показва в това, че в случай че стомахът ни е цялостен с сходни храни, ограничаваме тяхната консумация, с цел да оставим място за нещо друго.

Колкото повече ядем едно и също нещо, толкоз по-малко ни харесва, което основава усещане за задоволеност. Ситост, единствено за този мирис, текстура и усет. Така може да усетим, че сме преяли с пица, само че това да не ни попречи да си изядем и десерта.

Според учени, сензорно характерната задоволеност се е развила в процеса на еволюцията, с цел да можем да се храним разнообразно и да съумяваме да си набираме всички нужни хранителни субстанции, написа Daily Mail.

Доказано е, че можем да приемем до четири пъти повече калории с тристепенно меню, в сравнение с в случай че консумираме единствено един тип в по-голямо количество. А в случай че сме на диета, не е належащо да се лишаваме от десерта - може просто да намерим негов здравословен сурогат и да редуцираме част от главното за негова сметка.

Сензорно характерната задоволеност изяснява и за какво е толкоз елементарно да преядем, когато се храним на шведска маса - просто разнообразната храна ни наподобява все по този начин вкусна, даже и към този момент да сме се заситили. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР