Почти веднага, след като Китай обяви налагането на нови мита

...
Почти веднага, след като Китай обяви налагането на нови мита
Коментари Харесай

Тръмп "заповяда" на американските компании да напуснат Китай

Почти незабавно, откакто Китай разгласи налагането на нови мита за импорт от Съединени американски щати за 75 милиарда $ годишно, президентът Доналд Тръмп заяви, че е " заповядал " на американските компании незабавно да стартират да напущат страната.

Освен това той още веднъж остро подлага на критика управлението на централната банка на Съединени американски щати, че " както нормално, НЕ ПРАВИ НИЩО! ". С присъщ за него звук Тръмп написа: Невероятно е, че могат да " приказват " без да знаят или да питат какво върша аз, което ще бъде разгласен оскоро. Имаме доста мощен $ и доста слаб Фед. Ще работя " брилянтно " и с двете и Съединени американски щати ще се оправят ужасно. Но единственият ми въпрос е кой е по-големият ни зложелател - Джей Пауъл или ръководителят Си [Цзинпин]? "

Персоналната офанзива против ръководителя на Федералния запас е последвалата остра словесна офанзива против Китай провокираха срив на работещите в този час тържища, в това число тъй като Пекин за пръв път заплаши с наказателни мита от 1 септември вноса на нефт от Съединени американски щати. Пред нова фаза от комерсиалната война от двете страни на Тихия океан борсовите показатели потънаха с към 3%, а петролът поевтиня с съвсем 4%. Анализатори споделят в първите си мнения, че най-вероятно резултатът ще е за американския лек нефт, а не за европейския вид Брент.

В идващите часове се чака формалната реакция на Вашингтон, откакто в Белия дом по обед локално време е планувана среща на президента с екипа му от министри и съветници по въпросите на търговията.

" Няма потребност от Китай и, почтено казано, ще е по-добре в случай че ги няма. От Китай бяха направени и откраднати от Съединени американски щати громно количество пари, година след година, в продължение на десетилетия и това би трябвало ДА СПРЕ ", написа още президентът.

" Поради това на страхотните ни американски компании е подредено неотложно да стартират да търсят други възможности на Китай, в това число да върнат фирмите си У ДОМА и да вършат продуктите си в Съединени американски щати. "

 Тръмп
© Reuters

Не е ясно обаче какво правно съображение и пълномощия има президентът на Съединените щати да принуждава американските компании да прекратят активността си в Китай или да спрат да създават там продуктите си.

Пекин разгласи, че възобновява наказателните мита за вноса на американски коли в отговор на наложените от Тръмп от 1 септември и 15 декември 10% мита за последните китайски потребителски артикули за общо 300 милиарда $, които до момента не бяха наранени от комерсиалната война. Това включва облекла, мобилни телефони, детски играчки, портативни компютри.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР