Почти цяла Долна Саксония е под вода след обилните валежи,

...
Почти цяла Долна Саксония е под вода след обилните валежи,
Коментари Харесай

Почти цяла Долна Саксония е под вода

Почти цяла Долна Саксония е под вода след изобилните превалявания, обхванали в Германия в последните дни, заяви районният вътрешен министър на северозападната немска провинция Даниела Беренс, представена от Българска телеграфна агенция.

" Почти цялата федерална провинция Долна Саксония е под вода ", сподели Беренс пред радио " Дойчландфунк ". В изявлението тя разкритикува остро хората, които крадат торби с пясък от дигите и прикани органите на реда да се намесят и да проверяват тези случаи. " Ако дигата не е укрепена, няма смисъл да поставяш торби с пясък пред дома си ".

Беренс, която е представител на Германската социалдемократическа партия, изрази недоволството си и от обидите, на които са подложени чиновниците на аварийно-спасителните екипи.

По-рано беше обявено, че за справяне с последствията от стихията в Долна Саксония са мобилизирани към 100 000 души, в това число пожарникари и чиновници на гражданска отбрана.

По думите на Беренс изцяло облекчение на ситуацията скоро не се чака, защото съгласно синоптичните прогнози дъждовете ще продължат, въпреки и към този момент с по-слаб интензитет.

В аварийно-спасителните интервенции в тежко потърпевшия регион на град Олденбург се включиха и два хеликоптера, един на полицията, и един на военноморските сили.

По данни на локалните управляващи на доста места нивата на водите на реките в провинцията са надвишили оптималния си предел, изключително в южните ѝ елементи. Властите в град Целе взеха решение от съображения за сигурност краткотрайно да спрат електроподаването, защото равнището на водата на някои улици там доближава до 40-50 см.

В град Мепен на нидерландската граница пожарникари избавиха с трактор петима души от къща, заобиколена от вода, откакто преди този момент не съумяха да го създадат с лодка. До благополучната развръзка се стигнало, откакто локален фермер съумял да премине със селскостопанската машина през водата и ремаркето ѝ било употребявано, с цел да могат бедстващите хора да се качат в него.

Човекът минавал оттова инцидентно, защото превозвал торби с пясък за дигите.

Отново поради наводненията, през вчерашния ден се наложи да бъдат евакуирани животните от парка " Серенгети " северно от столицата на Долна Саксония Хановер, в това число над 200 маймуни,  а също и лемури, прерийни кучета, сурикати и други. Въпреки това не бяха евакуирани заобиколените от вода кътове на жирафите и антилопите, защото за опразването им ще е нужно животните в тях да бъдат упоени, прецизират от управата на зоопарка, която изрази мощно безпокойствие за ориста им.

По-добра е ситуацията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, където дигите устояха, а управляващите там допълват, че няма заплаха от преливане на язовири.

В Саксония водите на река Елба доближиха през днешния ден рекордни нива, само че без значение от това остават под плануваните сериозни стойности. В останалата част от провинцията опасността от преливане на реки е изцяло минала, оповестиха управляващите.

В столицата на провинцията Дрезден стартира премахването на защитно преградно оборудване, което беше издигнато по крайбрежията на Елба против допустимо преливане. Равнището на водите ѝ се повиши до 5,95 м – малко под отметката от 6 м, при която се афишира трета, предпоследна степен на паника. Нормалното равнище е 2 метра.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР