Почти цяла България бе разбудена посред нощ от силно земетресение.

...
Почти цяла България бе разбудена посред нощ от силно земетресение.
Коментари Харесай

Най-силният трус от началото на 2018 г. разтърси Пловдивско и разбуди цяла България нощес

Почти цяла България бе разбудена измежду нощ от мощно земетресение. Трусът, който бе с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер, съгласно Европейският сеизмологичен център и 4,6 съгласно Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българска академия на науките. Земята се разклати в 01,41 часа, а епицентърът бе наоколо до град Садово, на 2 километра от Асеновград и на 17 километра от Пловдив. Земетресението е било на дълбочина 10 километра, съобщи " Блиц ".

Земният трус се е усетил още в София, Хасково, Свищов, Разлог, Сандански както и в Гърция и Македония.

Земетресението, което раздруса съвсем цяла Южна България тази нощ, бе усетено и в цялата кърджалийска област

 След земетресението е имало два малко по-силни афтършока, само че те са със доста по-ниски магнитуди.

Особено мощно е усетен трусът покрай епицентъра, оповестяват нашите читатели. „ Силничко ни разклати и беше много неприятно ”, квалифицират чувството от земетресението хора от региона на Пловдив и Асеновград. В София трусът е бил усетен изключително на по високите етажи и съгласно нашите читатели е траял към 5 секунди.

В Асеновград е настъпила суматоха и хората са излезли на улицата, където по това време е валял и дъжд. Те са изчакали на улицата или в колите си да отминат възможни следващи земетресения и са се прибрали. Жителите на града оповестяват за бумтене и разтрисане на земята.

В региона на епицентъра, в покрайнините на Асеновград за благополучие няма жилищни постройки, само индустриални и промишлени здания. В града няма нанесени вреди, както и в Крумово, което е доста покрай огнището на земетресението. Паниката в Крумово също е била огромна, тъй като случаят върна спомените за земетресение на същото обитаемо място, което беше през 2002 година. Тогава трус с магнитуд 4 по скалата на Рихтер разклати региона и нанесе материални вреди на жилищни здания. Комините на огромна част от къщите бяха паднали.  

За нарушено водоподаване, алармираха поданици на Пловдив след земетресението тази нощ. Без вода са в квартал " Мараша " и в елементи на квартал " Кючук Париж ".  Към момента не е ясно по кое време ще бъде възобновено водоподаването и каква е повода за повредата. 

В региона на земетресението хората са се разбудили и са се изправили на нокти от ужасното прекарване. Повечето от тях не са можели да заспят и са очаквали, че може да има вторични земетресения.

Читателка на БЛИЦ, която живее в Асеновград споделя прекарванията си и споделя, че земетресението е било доста мощно, изплашила се е и го е усетила като експлоадиране на бомба.  

Друга наша читателка от Рибарица, което е надалеч от епицентъра, показа разтревожено, че земетресението е поместило леглото й и е имало и екот.

Ето и още мнения директно след труса:

" Усетих го в люлин на 7 етаж!Беше малко, към 5 секунди! "

" В центъра на София, покрай пл. " Славейков " не беше малко, само че се усети едва на 4 етаж ".

" Трусът беше мощен само че за малко и в Сандански ".

" В Свищов ни разсъни. Ужас. В Пловдив и Асеновград е било напряко ужасно ".

" В Пловдив се усети като мощен гърмеж и по-късно крепко се разклати, само че за малко. Страшничко си беше. Природа....... "

" От Асеновград съм. Силно беше само че няма провали..... Поне при мен ".

" В Асеновград се усети много мощно,но за благополучие беше за малко,някъде към 5-6 секунди "

" Пловдив кв.Гагарин 2 етаж - мощен идващ тътнеж от югоизток и по-късно много полюля ".

" В Пловдив такова внезапно люшкане не е имало в никакъв случай "

Към момента няма информация за вреди и потърпевши в Южна България след земетресението.

Веднага след труса в Пловдивско второ мощно земетресение удари Балканите. Земетресение с магнитуд 5.0 по Рихтер е записано в Гърция в 01.44, минути след труса усетен в страната ни. Епицентърът на второто земетресение е в Йонийско море и е на 294 километра западно от Атина, на дълбочина 14 километра, оповестява Европейският сеизмологичен център. Към момента няма информация за вреди и потърпевши.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР