Почти цял пленарен ден парламентът разглежда доклада на временната комисия,

...
Почти цял пленарен ден парламентът разглежда доклада на временната комисия,
Коментари Харесай

Кошче за боклук до парламентарната трибуна украси дебатите за доклада Джемкорп

Почти цялостен пленарен ден Народното събрание преглежда отчета на краткотрайната комисия, която трябваше да откри обстоятелствата към сключването на съглашението с консорциума „ Джемкорп “ от предходните ръководещи. 

То беше подписано напролет на предходната година и предвиждаше да бъдат направени вложения от към 1 милиард $ в българската енергетика. Това обаче не се случи, тъй като бе преустановен още през лятото. Причината - подозрения в собствеността на " Джемкорп ", доказани и от инспекция на ДАНС. Тя открила рискови взаимовръзки в една от участващите в консорциума компании. 

От " Продължаваме промяната " настояват, че въпросът е завършен, меморандумът е бил необвързващ, а прекратяването му - дефинитивно. Според ГЕРБ-СДС обаче това не е по този начин. Именно те предизвикаха и основаването на краткотрайната анкетна комисия, с чийто отчет Народното събрание се занимава през днешния ден. 

Сред изводите на отчета, показан от ръководителят на комисията Десислава Трифонова от ГЕРБ-СДС е, че решението за подписване на меморандума " е взето от кръгове и лица отвън Министерство на енергетиката " Български енергиен холдинг ”, без да са ясни претекстовете и да е налице аргументация за нуждата от сключване на сходен документ.

Вторият извод на комисията е, че съглашението е направено и подписано, без да е спазен правилото за гласност и бистрота и в нарушаване на нормативно открития ред.

" Всички тези обстоятелства демонстрират, че лицата, които са подготвили и подписали Меморандума с Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation са съзнавали своите отговорности и отговорности, както и отрицателните последствия, които биха могли да зародят от подписването на този документ, само че все пак не са подхванали нужните дейности, с цел да подсигуряват спазването на нормативно открития ред и да защитят в оптималната степен ползите на страната " , написа в отчета. 

" Ставаме очевидци на следващия панаир, който разиграва ГЕРБ в пленарна зала. Една и съща тематика се претопля за следващ път " , сподели по време на дебатите Венко Сабрутев от Политическа партия. Той упрекна комисията, че е работила като приятелски съд. А ръководителя ѝ Десислава Трифонова - в непросветеност.

Самата Трифонова упрекна, че от Политическа партия са възнамерявали да откраднат целия комплекс " Марица Изток " и точно това желание стои зад подписването на меморандума. " Длъжни сме да ви разобличим ", отсече тя към Политическа партия. 

Сабрутев повтори, че комисията ясно е открила - меморандумът не е обвързващ, няма наказания и неустойки за прекратяването му, няма съветски вложители и няма последствия.

" За следващ път се потвърди, че опорките на ГЕРБ са неистина. Поредната неистина на потвърдени лъжци. ГЕРБ очевидно ни вкарват в приказката на Снежанка и седемте борисовки " , заключи депутатът от Политическа партия.

В този миг сътрудника му Искрен Митев от Политическа партия донесе кошче за боклук  до парламентарната естрада. " Г-н Сабрутев, ще оставя това кошче тук, с цел да можете да поставите този отчет на мястото, което заслужава ", изясни символиката Митев.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР