Почти целият състав от оркестъра на Бургаската опера е с

...
Почти целият състав от оркестъра на Бургаската опера е с
Коментари Харесай

Коронавирус в Бургаската опера |

Почти целият състав от оркестъра на Бургаската опера е с ковид. Заради инфектираните актьори бяха анулирани идните спектакли в околните дни, заяви Българска национална телевизия.

Бургаска област към този момент е в алената зона по разпространяване на COVID-19. Заболелите там са 271 души на 100 хиляди души.

Положителни на COVID-19 са общо 10 души, част от оркестъра на държавната опера в Бургас. Те не са били имунизирани, а всички ваксинирани музиканти са дали негативна проба. Въпреки това е взето решение спектаклите да бъдат анулирани, с цел да не се популяризира болестта.

По-рано служебният министър на културата проф. Велислав Минеков моли създателите и музикантите да се ваксинират, с цел да не се изгуби контактът с публиката.

Заразените музиканти се върнали от концерт в Пловдив преди дни, когато се почувствали зле. След като станало ясно, че половината от оркестъра е с COVID-19, е взето решение идните концерт и премиера да не се състоят, а билетите да бъдат върнати. 

Към момента в Бургаско има разкрити 173 кревати за пациенти с COVID-19. Над 80% от тях са запълнени. Общинската онкологична болница при започване на седмицата разкри коронавирус поделение с 16 кревати. Лекарите са сюрпризирани, че се е наложило толкоз ранно обособяването на бранш за инфектирани.

" Аз персонално съм сюрпризиран, че толкоз рано стартира повишението на заболеваемостта. Няма при нас признати имунизирани и може би, в случай че има боледуващи имунизирани, те биха го карали доста по-леко ", изясни началникът на коронавирус отделението доктор Николай Киселков.

По време на последната Коронавирус вълна в болничното заведение са били разкрити 49 кревати. Сега са в пъти по-малко и лекарите се оправят. В болничното заведение в Поморие обаче обстановката е друга. Там разкритите кревати също са 16, новозаети на 100%, а задоволително лекари няма. Сестра Димитрина Москова работи в хирургичното поделение, само че дава наряди в Коронавирус бранша и съвсем не се прибира у дома.

" Има доста заболели. През нашето поделение минаха ужасно доста хора, дори и задгранични туристи. Това са от Украйна, от Норвегия, от Белгия. Имахме и сезонни служащи. Сега сега в бранша имаме от Черноморието от Несебър, от Бургас, от селата имаме също ", разяснява тя.

Медиците от болничното заведение се надяват да се задейства процедура, с която да бъдат командировани лекари в Поморие, защото сами мъчно се оправят. На този декор обаче не се планува стягане на ограниченията в района. От щаба се аргументират с това, че в Бургаско има доста летовници и популацията е съвсем 2 млн., а заболелите се пресмятат на броя поданици в региона.

" Моите рекомендации към туроператорите, към кметовете и към всички институции и най-много към почиващите е да се съблюдават предписанията, които са издадени по отношение на ограничение на разпространяването. Това е най-важното, тъй като в случай че не се съблюдават тези наставления и ограниченията, то тогава няма по какъв начин да не вървим към по-сериозните ограничения ", съобщи регионалният шеф на Бургас проф. Мария Нейкова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР