Почти три пъти повече са заявките за дърва за огрев

...
Почти три пъти повече са заявките за дърва за огрев
Коментари Харесай

Ще има ли достатъчно дърва за огрев и на каква цена?

Почти три пъти повече са поръчките за дърва за огрев в Държавно горско стопанство - Стара Загора, тази година спрямо миналата, заяви в изявление за Българска телеграфна агенция шефът инж. Иван Чергеланов.

Към момента са изпълнени по-голямата част от авансово платените 15 хиляди пространствени кубически метра. „ Останалите поръчки, които още не са изпълнени, ще бъдат обработени доникъде на месеца и хората ще бъдат обезпечени с дърва за огрев “, сподели още Чергеланов.

От думите му стана известно, че стопанството работи регулярно. “В момента на територията на Държавно горско стопанство Стара Загора работят три компании. Цената на дървесината по отношение на предходната година се е нараснала малко над два пъти. Предоставяна от ДСГ - Стара Загора е 72,60 лв. с Данък добавена стойност за тримерен кубик на склад в гората. Транспортът и обезпечаването на компания за доставката е за сметка на клиента, само че по отношение на пазарната цена ние предлагаме съвсем на половина от нея. Пазарната цена на свободния пазар сега на дървесината е към 170 лв. “, изясни още инж. Чергеланов.

Едно домакинство може да получи до 10 кубика дърва. " Въпреки че няма законово ограничаване, приели сме това количество, с цел да осъществим поръчките и дървата да стигнат за всички. По този метод контролираме, защото ползата е доста повишен. Не може едни да получат 30 кубика, а различен - 5 кубика ", сподели още шефът на ДГС Стара Загора.

Държавно горско стопанство - Стара Загора доставя дърва за популацията на общините Гълъбово, Раднево, Опан и Стара Загора. 

Инж. Чергеланов моли при закупуване на дърва за огрев от физически или юридически лица да се внимава дали дървесината е законно добита. За задачата наложително би трябвало да е съпроводена с настоящ превозен билет, контролна горска марка и, вероятно, фактура. При констатиране, че дървесината е нелегално добита, се конфискува и се постановат съответните наказания. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР