Почти сигурно е, че учениците от 1 до 4 клас

...
Почти сигурно е, че учениците от 1 до 4 клас
Коментари Харесай

Малките ученици вероятно няма да се върнат в клас другата седмица

Почти несъмнено е, че учениците от 1 до 4 клас в най-засегнатите от пандемията от Covid-19 общини няма да се върнат в клас идната седмица. Това стана ясно от изявления на министъра на образованието Николай Денков и заместничката му Мария Гайдарова.

" Не мога да кажа точна дата за връщане на учениците в клас, без да е определен изпълнителят на доставката на тестванията, без да е ясно каква ще е организацията, без да сме пресметнали времето, в което ще подготвим тези, които ще вършат тестванията ", съобщи Денков по телевизия България он еър.

В сряда Министерството на здравеопазването разгласи публичната поръчка за доставка на 400 000 щадящи антигенни проби, посредством които учениците ще бъдат изследвани за носителство на ковид два пъти седмично (в понеделник и четвъртък). Срокът за подаване на предложения е до края на работния ден в петък. След това Министерство на здравеопазването би трябвало да избере реализатор и да подпише контракт с него. Фирмата ще има период от три дни да достави тестванията до районните здравни инспекции. Впоследствие те би трябвало да бъдат разпределени по учебните заведения.

Тестването ще става единствено след единодушие на родителите. При липса на такова съответните възпитаници ще продължат да се образоват отдалечено. Засега огромна част от родителите са срещу имунизациите, срещу тестванията и срещу отдалеченото образование. Така че към момента не е ясно какъв брой деца действително ще се върнат в клас.

" Министерството на образованието и науката (МОН) ще организира осведомителна акция за тестването на учениците, откакто стане явен типът на щадящия тест, който ще се ползва. Вариантите са два - или детето единствено да се тества с тампон от устата, или да изплюва слюнка в контейнерче. Ако стартираме да обясняваме и за двата разновидността, хората ще се объркат ", е отбелязал проф. Николай Денков.

Той е съобщил, че МОН ще употребява всички налични осведомителни канали, с цел да изясни на родителите целия развой на проучване. Всеки един родител ще има опцията да види и да прочете листовката на продукта.

В изявление за бТВ зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова съобщи, че рационалният период за връщане на учениците в клас не е идната седмица. Тя изясни, че връщането на учениците в клас не е допустимо, до момента в който не се обезпечи " безусловно безвредна среда " за учениците посредством тестване. По думите на Гайдарова към момента има голям брой незнайни и не може да се каже точна дата за връщането на учениците. Причината е, че обезпечаването на тестванията може да се забави.

По данни на Мария Гайдарова сега към 30% от учениците в България учат онлайн, като това включва и общините, където заболеваемостта към момента е под 750 на 100 хиляди души и учебните заведения редуват випуските в клас и отдалечено.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР