Почти половината сърби не искат страната им да влиза в

...
Почти половината сърби не искат страната им да влиза в
Коментари Харесай

Почти половината сърби не искат да влизат в Европейския съюз

Почти половината сърби не желаят страната им да влиза в Европейския съюз, сочи изследване, съобщи БГНЕС.

Срещу участието на Сърбия в Европейски Съюз са 44% на 100 от жителите. Само 35% поддържат присъединението на републиката към Евросъюза. 21% нямат мнение или пък отхвърлят да се изяснят по въпроса. Това сочат данните от изследването на Агенция Ипсос, които бяха публикувани тази заран.

" За първи път откогато вършим изследвания свързани с европейската интеграция записваме по-голям брой жители, които биха дали своят вот против присъединението към Европейски Съюз на един възможен референдум ", сподели шефът на Ипсос Марко Уляревич.

Според него през последните месеци има " ясна наклонност на увеличение на броя на хората, които са против Европейски Съюз при внезапен спад на тези, които поддържат евроинтеграцията на Сърбия. " В момента единствено 34.9% биха подкрепили на референдум участие в Европейски Съюз. 43,8% ще гласоподават против това ", сподели Уляревич, който счита, че тази смяна се дължи частично и на войната в Украйна.

" През последните години колкото и да бе сполучливо балансирането на сръбската интернационална политика, сегашните условия и всекидневния напън Сърбия да вкара наказания против Русия водqt до смяна на отношението на жителите към Европейски Съюз. Разбира се, че и Русия не седи със скръстени ръце. Тя употребява меката мощ на първо място в региона на сръбската енергийна взаимозависимост и с поддръжката в интернационалните организации, обвързвана с Косово, само че това не се вижда в обществото ", сподели още шефът на Агенция Ипсос.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР