Почти половината от мигриращите видове в света намаляват, предупреди ООН

...
Почти половината от мигриращите видове в света намаляват, предупреди ООН
Коментари Харесай

Близо половината от мигриращите видове по света намаляват

Почти половината от мигриращите типове в света понижават, предизвести Организация на обединените нации в нов отчет, представен от Асошиейтед прес и ДПА.

Много пойни птици, морски костенурки, китове, акули и други мигриращи животни се придвижват към разнообразни региони при промяната на сезоните и са застрашени от загуба на местообитания, противозаконен лов и лов на риба, замърсяване и изменение на климата.

В отчета се показва, че популацията на към 44 % от мигриращите типове в света понижава. Над една пета от близо 1200-те типа, следени от Организация на обединените нации, са застрашени от изгубване. 

„ Това са животни, които се придвижват по целия свят, с цел да се хранят и развъждат, само че и имат потребност и от места, на които да стопират по пътя си “, сподели Кели Малш, водещ създател на отчета, оповестен в границите на конференция на Организация на обединените нации за дивата природа в Самарканд, Узбекистан.

Загубата на местообитания или други закани на всеки стадий от пътуванията им могат да доведат до понижаване на популациите, се отбелязва в документа, представено от Асошиейтед прес.

„ Миграцията е от значително значение за животните. Ако я прекъснете, ще убиете типа “, сподели Стюарт Пим, еколог от университета „ Дюк “, който обаче не е взел участие в правенето на отчета.

Той се основава на съществуващи данни, в това число и информация от Червения лист на Международния съюз за запазване на природата, който дефинира дали даден тип е заплашен.

Участниците в срещата на Организация на обединените нации възнамеряват да прегледат предложенията за ограничения за запазване, както и дали да включат публично няколко нови застрашени типа в листата.

„ Една страна сама не може да избави нито един от тези типове “, сподели Сюзън Либерман, вицепрезидент на Wildlife Conservation Society, неправителствена организация за запазване на дивата природа. 

През 2022 година на Конференцията на Организация на обединените нации за биоразнообразието в Монреал, Канада, държавните управления се ангажираха да защитят 30% от сухоземните и водните запаси на планетата за тяхното запазване, напомня Асошиейтед прес.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР