Почти половината от гражданите на Македония ще одобрят новото име

...
Почти половината от гражданите на Македония ще одобрят новото име
Коментари Харесай

49% от македонците одобряват новото име на страната си

Почти половината от жителите на Македония ще одобрят новото име на страната си, съобщи сръбското радио Б92.
Според анкета на основания в Съединени американски щати Международен републикански институт 49% от над 1000-та интервюирани души одобряват балканската страна да се споделя Република Северна Македония. Против се показват 22 на 100, а 16 % от участниците в допитването оповестиха, че ще бойкотират планувания за 30 септември референдум. Останалите 13% или се двоумят дали да гласоподават, или нямат мнение по въпроса.
Анкетата демонстрира, че 57 % от жителите на югозападната ни съседка желаят Македония да стане член на Европейския съюз и НАТО. Премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас през юни подписаха съглашение. То постави завършек на над 20-годишното несъгласие на Атина страната със столица Скопие да членува в интернационалните организации.
Гръцката обсада бе наложена, тъй като управляващите в членката на Европейски Съюз смятаха, че някогашната югославска република с името си Македония предявява териториални искания към Гърция, която има провинция със същото име. Ципрас и Заев се схванаха балканската страна да се споделя Република Северна Македония.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР