Почти пълно съвпадение на възгледите за програмите за развитие на

...
Почти пълно съвпадение на възгледите за програмите за развитие на
Коментари Харесай

Консенсус за превъоръжаване и модернизация на армията

Почти цялостно съвпадане на възгледите за стратегиите за развиване на въоръжените сили - това беше водещ извод от извършените в петък (26 ноември) договаряния за съдружно съглашение на тематика " Национална сигурност ", отнасяща се най-много към защитата на страната. Заседанието беше управлявано от Асен Василев, с присъединяване на представители на " Продължаваме промяната ", " ИТН ", " Демократи за България и Българска социалистическа партия.

Дискусията беше открита с предложенията на Българска социалистическа партия за развиването на въоръжените сили на България. Преди това беше споделен експертен коментар, че след обзор на стратегиите на обособените партии, участници в разискването, е установено съвпадане на 90 % в анализите.

Според Българска социалистическа партия преди всичко е належащо да се направи стратегически обзор на защитата. Това включва правене на проект за рационализация, подготовка за нов закон за защитата и въоръжените сили, нов закон за запаса.

Визията на партията планува хората като център на смяната на въоръжените сили. Възстановяване на обществените придобивки на военнослужещите, грижи за фамилиите им, заслужено заплащане, обществени пакети, разрешаване на жилищните проблеми са главните акценти в тази политика.

Важен приоритет е модернизацията на въоръжените сили, сочи анализът на Българска социалистическа партия. За съществуващата техника сега е належащо да се притегли българският Военно-промишлен комплекс. Трябват нови бойни машини за пехотата, поддръжка на съветските МиГ-ове и СУ до замяната им с изтребителя Ф-16, Военноморски сили се нуждаят от нов патрулен транспортен съд и система за командване и ръководство, се показва в програмата.

Българска социалистическа партия предлага също възстановяване на структурата и организацията на работа на администрацията, възобновяване на резервистките сили, създаване на Национална армия. Преди това е належащо да се преодолее некомплекта в армията, който сега е 20 %.

Българска социалистическа партия намерено заявява, че участието в НАТО и Европейски Съюз би трябвало да бъде в центъра на отбранителната политика на страната ни. Освен това в сходство с зелената политика на Европейската организация по защитата, Българска социалистическа партия предлага и въвеждането на европейски зелен пакет във въоръжените сили, като отговор на измененията в климата..

Експертите от алената столетница оферират също по този начин да се построи и нов завод към " Терем " -Търговище, за ремонт на съществуващата бойна техника.

От " ИТН " обрисуваха девет предпочитани политики за развиване на въоръжените сили. Модернизация, реализиране на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, поощряване на военната промишленост, отбрана на популацията от бедствия и повреди,преглед на законовата и доктринална база, акцент върху човешкия фактор, създаване на Национална армия - това са част от политиките.

От " Демократи за България " разясниха, че съществува стратегически обзор на защитата 2020, само че кабинетът на Бойко Борисов е отказал на Народното събрание да даде отчета на народните представители. Според вижданията на Демократична България значим приоритет в развиването на въоръжените сили са хората в защитата. Останалите са политиката за превъоръжаване, основаване на капиталов фонд за рационализация, основаване на Агенция " Гражданска отбрана и противопожарна  сигурност ".

Експертите от " Продължаваме промяната " потвърдиха консенсуса, излагайки оферти, с огромна степен на съвпадане с към този момент направените.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР