Почти няма спорт, който да не е белязан от големи

...
Почти няма спорт, който да не е белязан от големи
Коментари Харесай

1 май 1994 година: Айртон Сена се забива в бетонна преграда с 300 км/час

Почти няма спорт, който да не е белязан от огромни нещастия.

За Формула 1 най-голямата такава е с дата 1 май 1994 година В една безпределно тъжна неделя най-престижният авто спорт губи парченце от душата си, написа

"Господ дълго време пазеше Формула 1. През оня уикенд обаче Той си взе своето ".

Думите са на трикратния международен първенец Ники Лауда. Австриецът, който умря през май 2019 година, знаеше от първо лице какво може да ти даде и да ти отнеме жаждата за адреналин и стремежът към по-високата скорост. Самият той оцелява като по знамение в една от най-ужасяващите произшествия във Формула 1 през 1976 година

Една месингова паметна плоча, сложена върху кръг от трева в гробището "Морумби " в Сао Пауло отбелязва мястото, на което са положени тленните остатъци на един от най-великите водачи във Формула 1.

На този ден преди 28 години, след злокобна злополука в Гран при на Сан Марино на пистата "Имола " в Италия, издъхва трикратният международен първенец Айртон Сена.

34-годишният бразилски водач на "Уилямс " се забива с близо 300 км/ч. в бетонна бариера на завоя "Тамбурело ", когато прави своята седма обиколка. Въпреки че всичко се случва пред очите на милиони, гибелта му продължава да бъде обгърната в тайнственост.

Причината за гибелта на водача е съдбовна рана в региона на дясната вежда, породена от носач от предното окачване, който пробива каската му. Айртон получава мозъчна контузия и изпада в кома. Няколко часа по-късно лекарите стопират системите, които го държат на този свят.

"Той бе водачът, който ме въодушевяваше като дете. Днес той към момента е воин, постоянно ще бъде подобен. ", сподели преди година Люис Хамилтън.

Феновете на Формула 1 не са не запомнили и австриеца Роланд Ратценбергер, който умира единствено един ден преди Сена след злополука в квалификацията. Ратценбергер е първият водач, който губи живота си на пистата за близо 12 години.

Има хора, които към момента си спомнят, че Сена приема доста тежко тази загуба. В смачкания болид на бразилеца е намерено австрийското знаме. Сена възнамерявал да го развее в памет на младия си сътрудник.

"Айртон не беше на себе си. Въпреки множеството произшествия и тежки контузии, той в никакъв случай не е бил толкоз покрай гибелта. ", споделя преди години медицинският пратеник Сид Уоткинс.

"Има избрани неща, върху които нямаме надзор. Не мога да се откажа. Трябва да продължа ", е безапелационният отговор на Сена, до момента в който се пробват да го убедят да зареже надпреварата и да се прибере вкъщи.

Айртон има ритуали преди всеки старт. Преди последното си излизане на пистата не извършва нито един.

Сена стартира от полпозишън, до него на първа линия е Михаел Шумахер с "Бенетон ". Кола за сигурност прекъсва старта в самото му начало. На втората обиколка след подновяването, в тъкмо 14:14 ч. болидът на Сена се забива в бетонната стена. Една от гумите отлита, а колата се смачква като консервна кутия. Бразилецът е откаран в болничното заведение, а 37 минути по-късно надпреварата е рестартирано макар големите локви кръв при последния завой на Сена.

Новината за гибелта му застига останалите водачи в 18:40 ч.

На погребението му се стичат повече от един милион души. По улиците на Сао Пауло хората са в пъти повече. Всички са опечалени от непредвидената гибел на своя воин. А кончината му не може да бъде прежалена даже от най-големия му зложелател - Ален Прост.

Надписът върху паметната плоча на Сена гласи: "Nada pode me separar do amor de deus " (Нищо не може да ме отдели от любовта на Бог).

Точно както нищо не може да отдели Сена от любовта на тези, които са го гледали да кръстосва пистите във всички краища на света. За неговите почитатели той си остава въплъщение на идеалния, единствения, най-великия водач. Този, който ще ви смае с брилянтните си умения зад кормилото, ще ви плени със замисления си взор и ще ви накара да се възхитите на професионализма му.

Скръбта продължава и до през днешния ден... и даже ултрамодерните гуми на високотехнологичните болиди надали в миналото ще съумеят да заличат локвите от кръвта на Сена, които зеят като пропаст в сърцето на Формула 1 от 1 май 1994 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР