Почти никой не се съмнява, че Бенямин Нетаняху отново ще

...
Почти никой не се съмнява, че Бенямин Нетаняху отново ще
Коментари Харесай

Дружбата на Путин и Нетаняху ще спаси отношенията между Русия и Израел

Почти никой не се съмнява, че Бенямин Нетаняху още веднъж ще оглави израелското държавно управление. Известно е, че този политик поддържа топли връзки с Путин, само че до момента в който Нетаняху беше в съпротива, доста се промени в връзките сред Москва и Тел Авив. Съюзът сред Русия и Иран се ускори, а украинският спор се разгоря. Ще поеме ли Нетаняху ролята на медиатор в този спор?

В сряда израелската преса се трансформира в хроникьор на триумфа на някогашния министър председател и водач на опозицията Бенямин Нетаняху, защото неговата коалиция от партии консолидира преднината си на изборите за Кнесет предния ден. Повечето наблюдаващи към този момент не се съмняват, че 73-годишният Биби, както нормално назовават Нетаняху, ще заеме поста министър председател за трети път (първият път през 1996 година, вторият през 2009 година, общо той ръководи 15 години).

Шансовете на премиера Яир Лапид да се задържи на власт наподобяват минимални, написа вестник " Хаарец ", защото неговите съдружници - лявата партия " Мерец " и арабската националистическа партия " Балад " - не минават изборния предел. При 97% от преброените гласове блокът от партии, воден от Биби, печели 65 от 120 места в Народното събрание. Партията на Лапид “Йеш Атид ” печели едвам 24 места до момента.

Окончателното броене на гласовете обаче може да отнеме още седмица. Както напомня “Таймс оф Израел ”, общият баланс на силите към момента може да се промени, когато изборната комисия разгласи резултатите от преброяването на бюлетините на дипломати и военни, дали своят вот предварително, както и на пандизчиите. Това са по този начин наречените двойни пликове, които са общо към 500 хиляди.

Но към този момент беше оповестено, че Лапид няма да взе участие в 27-ата Конференция на страните по Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата, която би трябвало да бъде открита в египетския Шарм ел-Шейх на 6 ноември. Това оповестиха от кабинета на министър-председателя в сряда, като прибавиха, че такова решение е взето на фона на началото на оповестяването на предварителните резултати от изборите. Вероятно, при положение на по-успешни резултати, Лапид очакваше да отиде самичък в Египет. Сега той ще бъде сменен от президента Ицхак Херцог.

И в непознатите столици се правеха прогнози каква ще бъде в този момент външната политика на еврейската страна. Така Техеран предвижда, че реваншът на Нетаняху ще бъде ново тестване за връзките на Израел с Америка. Това мнение изрази в сряда съветникът на командващия Корпуса на стражите на Ислямската гражданска война Хосейн Таиб. „ Връщането на Нетаняху на власт ще отслаби позицията на Демократическата партия в Съединени американски щати, а вчерашните парламентарни избори ще отбележат началото на епоха на нови провокации в връзките сред Съединени американски щати и Израел “, сподели Таиб. " Идването на власт на партия “Ликуд ” на Нетаняху ще усили раздялите в израелското общество и ще докара до обществени безредици ”, счита той.

Андрей Кортунов, общоприет шеф на Руския съвет по интернационалните въпроси, напомня, че Нетаняху е поддържал много близки персонални връзки с Владимир Путин, „ който той схваща и с който се усеща добре и с който вървеше в процесията на Безсмъртния полк “. Но израелското държавно управление е съдружно и бъдещият министър председател ще бъде заставен да прави взаимни отстъпки, счита политологът.

„ Отношенията сред Нетаняху и Путин ще бъдат факторът, който непосредствено отличава новия кабинет от предшествениците му. Но обективните проблеми, които засягат израелската политика, няма да изчезнат. Всеки ход на Нетаняху ще се преглежда под лупа, което затруднява маневрирането “, сподели Кортунов.

Докато Нетаняху не беше на власт, разпределението на силите в района се промени - да вземем за пример, руско-иранското съдействие се разшири, Иран стана по-активен в Сирия и Ливан.

„ Но въпреки всичко би било неправилно да се отхвърля персоналната химия сред Путин и Нетаняху. Тук става дума за изкуството на самия Нетаняху по какъв начин той може да съвместява разнообразни възгледи. В израелското общество има проукраински настроения. Западните сътрудници, на първо място Съединени американски щати, оказват напън върху Израел за Украйна. Може би даже при тези условия Нетаняху ще се опита да стане медиатор, с цел да успее там, където другите са се провалили. Заради статута на медиатор Нетаняху може да се дистанцира от украинския спор. И във всеки случай той ще се опита да получи спомагателни бонуси от Москва в иранската посока “, предвижда събеседникът.

В Ерусалим, преди всичко, се притесняват от по-нататъшното подсилване на иранския съдружник - придвижването “Хизбулла ” в Ливан - заради новите типове ирански оръжия, в това число известните дронове, уверен е Кортунов. „ Нетаняху сигурно ще призове Москва да повлияе на Техеран да се ограничи в доставките на такива оръжия на страни, които граничат с еврейската страна. Израелската Противовъздушна отбрана “Железен Купол ” работи добре против спонтанни ракети, изстреляни от “Хамас ” от линията Газа. Но способна ли е тази система да прихваща ирански дронове, чието произвеждане може да бъде трансферирано на “Хизбулла? ” Нетаняху сигурно ще се тревожи от този въпрос “, предвижда политологът.

Що се отнася до позицията на съветското Министерство на външните работи, то чака, че при новото държавно управление, каквото и да е то, курсът към съдействие сред двете страни ще продължи. Освен това на Смоленски площад не изключват опцията за поправяне на позицията на Израел по украинския спор. „ Голяма част от това, което беше и е повода за актуалната фаза на спора, има интернационално правно измерение, в това число в подтекста, който е толкоз значим и сензитивен за Израел - това е възраждането на неонацизма, националистическата, мизантропска идеология “, споделя прессекретарят на съветското външно министерство Мария Захарова. „ Не виждам нищо, което би могло да се трансформира в спънка за възприемането на нашата позиция от управлението на Израел – сегашна, бъдеща, без значение каква “, добави тя.

Политолозите означават усилването на позициите на крайната десница като един от значимите резултати от изборите. Религиозният ционизъм, блокът от десните национално-религиозни партии “Ционут Датит ” и “Оцма Йехудит ”, воден от Безалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир, удвои броя на местата в Кнесета и се трансформира в третата по величина секта. Степента на тяхното въздействие върху израелската политика и възможното държавно управление на Нетаняху явно ще се усили “, допуска каналът „ Русия в световните въпроси “ в “Телеграм ”.

За мнозина укрепването на позицията на Нетаняху беше изненада, признава Симон Ципис, член на Института за проучване на националната сигурност към университета в Тел Авив. „ Но най-изненадващото е радикалното намаляване на левия лагер и не по-малко радикалното подсилване на десния, който се оглавява от Бацалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир “, сподели специалистът.

„ Що се отнася до вътрешната политика, тя ще претърпи съществени промени. Така че в близко бъдеще ще забележим разширение на селищата на Западния бряг на река Йордан, усилване на опитите за вдишване на надзор над Ивицата Газа, както и напън върху палестинците “, допусна специалистът. „ Има и други, по-малко оптимистични прогнози за външната политика на Израел – тя явно ще става по-твърда. И преди всичко това ще засегне групировките “Хамас ”, “Ислямски джихад ” и “Хизбулла ”. Ако Нетаняху събере коалиция, ще има нов боен спор с “Хамас “, споделя Ципис.

В същото време той отбелязва, че връзките с Русия могат да бъдат доста засилени. „ На първо място, въпросът с доставките на оръжие за Украйна ще се придвижи още по-далеч. Освен това, заради утежняването на връзките с Иран, Нетаняху ще поддържа връзка още по-отблизо с Владимир Путин. В последна сметка съветският президент има лостове за въздействие както върху Иран, по този начин и върху държавното управление на Асад в Сирия и групировката “Хизбулла ” в Сирия и Ливан “, заключва Ципис.

На собствен ред дипломатът, някогашният дипломат на Израел в Русия Цви Маген изрази убеденост, че Нетаняху, в случай че се върне на поста министър-председател, ще се придържа към позицията на отвод от военна помощ на Киев.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР