Почти месец купуваме руски газ, само че с 30 %

...
Почти месец купуваме руски газ, само че с 30 %
Коментари Харесай

Делян Добрев: Премиерът да каже на каква цена и откъде ще вкара втечнения газ от САЩ

Почти месец купуваме съветски газ, единствено че с 30 % по-скъп. Защо беше належащо да вкараме медиатори сред продавача и купувача? Колегите от ръководещата коалиция не ни имат вяра и се надяваме да им потвърдим с тази Комисия.

Това съобщи Делян Добрев от ГЕРБ, разяснявайки краткотрайна комисия, която да ревизира събитията, довели до прекъсване на природния газ от " Газпром износ ", както и извършената процедура за избор на различни снабдители от " Булгаргаз ".

Статистика го демонстрира доста ясно. Показват го уредите. Те демонстрират, че този газ е съветски, само че ние го плащаме със стотици милиони на месец, добави той.

" В момента в който държавното управление ни предложи това пояснение, ни сподели, че идващите дни и седмици по какъв начин ще спрат газа на всички европейски страни, а го стопираха единствено на нас и Полша. Когато на Полша им стопираха газа, те започнаха да купуват по-евтин газ. И те купуват по на ниска цена, само че от Германия, където по контракт цената на съветския газ е по-ниска.

В нашия случай обаче цената стана с 30% по висока. Първо гърците заплащат повече за съветския газ, по-късно Гърция поставя надценка, МЕТ поставя надценка. Ако участвахме в ръководството още февруари месец щяхме да преговаряме за различни доставки. Още от първия ден на войната бе ясно, че ще има проблем с доставките. Също бе добре да има различен източник при положение на наказания ", изясни Добрев.

По думите, още тогава е трябвало да запазим паркомясто в терминала в Ревитуза в Гърция, тъй като в случай че газът не идва от Русия, ние би трябвало да запазим паркомясто на пристанище, където да го регазифицираме. Ние към момента нямаме място непокътнато в Ревитуза.

" До колкото знам потенциалът в Ревитуза към този момент е привършен. Затова държавното управление не може да каже къде ще бъде разтоварен газа, който ще дойде ", добави той.

Добрев направи и съществено предизвестие по отношение на комисията за газовите доставки.

" Надявам се да не засекретят комисията. Ако си спомняте ония покупко-продажби за 30-е секунди. Ние направихме комисия, само че болшинството я засекрети. Ако и тази се засекрети, обществото няма да разбере какви безобразия са направени пред последните седмици.

Ако засекретят, ние ще би трябвало да пазим в загадка всичко години наред. Надявам се да не си разрешат да създадат това безсрамие и този път ", сподели той.

Що се отнася до възможен правосъден спор сред " Булгаргаз " и " Газпром " Добрев сподели, че ние не би трябвало да навлизаме в този търговски спор с Русия. " Това би навредило ползите на България в един предстоящ арбитраж. Арбитражът е сред комерсиалните сдружения, и не трябва политиците да се намесват, тъй като отсрещната страна може да го употребяват. Те могат да кажат, че сме спрели да купуваме газ политически ".

" Знаем по какъв начин са определени медиаторите, само че желаеме дадем повече гласност. Посредникът е МЕТ, тя работи с съветски газ. Тя е тясно обвързвана с властта, тъй като шефът на МЕТ в този момент е непосредствено на Булгаргаз.В деня, в който го назначават за шеф на Булгаргаз, той стартира да прави покупко-продажби със себе си. Има и закон за спор на ползи, който към този момент никой не съблюдава, а сякаш щяхме да сме доста морални ", повтори още Добрев.

" Нашата информация е, че Булгаргаз купува от този медиатор на 102 евро, безценен газ. Една част от него му го продаваме назад за 80 евро. Ще пуснем сигнал в Министерство на вътрешните работи, ГДБОП и ДАНС. И този въпрос ще изследваме в тази комисия ", сподели още той.

Добрев за следващ път изрази скептицизма си по отношение на обещанието на премиера Кирил Петков, че Съединени американски щати ще ни продадат по-евтин газ от съветския.

" От една година слушаме най-различни обещания, нищо от което не се е случило до в този момент. Имаше едни 8 милиарда, които се крадяха, които щяха да се дават на хората. Такива милиарди няма. Хиляди вложители щяха да нахлуят, да разкриват работни места, да подвигат заплатите, и това не се случи. Ние се съмняваме във всяко едно нещо, което споделят. За сметка на това върнаха медиаторите в газа. Подписахме договорка с Гемкорп. И един куп други такива, които започнахме да ги забравяме ", напомни Добрев.

" Те ще се опитат да манипулират обществото. Казали са през вчерашния ден, че цената за юли ще е с 40 стотинки по-евтина по отношение на май и юни, а ние нямаме цена. Цената е 142 лв.. Надявам се в тази цена да не е регистриран този на ниска цена газ от Съединени американски щати, тъй като в случай че е регистриран, това значи че цената е много по-скъпа. По формулата с съветския газ цената би трябвало да е 110 лв.. Ако американския газ е по-евтин, цената би трябвало да е под 110. Ако вкараме и по-евтиния азерски газ, цената би трябвало да стане още по-ниска.

За май цената им излиза със съществено нарастване. По формулата с съветския газ цената трябваше да падне на 123 лв.. Това няма да стане, а ще скочи на към 160. За юни месец ще е сходна обстановката. Манипулация е тъй като съпоставят цени от бъдещето с цени от предишното без да споделят каква би била цената с различния сюжет. Ако включим целия азерски газ цената би трябвало да е 70 лв. ", изясни Добрев.

Що се отнася до предлагането на държавното управление хората да купуват първите си 50 литра гориво за месеца на преференциални цени, той сподели, че просто властта я е боязън от митинги на хората. Защото, в случай че стачкува бизнесът, властта би го определила като неприятния бизнес. " Този опит да се потуши напрежението няма да бъде сполучлив ", предвижда Делян Добрев.

Според него има Закон за спор на ползи, който очевидно никой не съблюдава. Делян Добрев разяснява и воденето на арбитражно дело от страна на България против Русия и " Газпром ". " Не би трябвало да навлизаме в този търговски спор, тъй като това би навредило на ползите на България ", съобщи Делян Добрев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР