Почти идеални кръгли пясъчни дюни са открити по . За

...
Почти идеални кръгли пясъчни дюни са открити по . За
Коментари Харесай

Учени откриха кръгли пясъчни дюни на Марс


Почти идеални кръгли пясъчни дюни са открити по. За това оповестяват от НАС, представени от организация Ройтерс.

Изображенията са направени с камерата за опити с висока разграничителна дарба (HiRise), която се ръководи от университета на Аризона.

Учени изясняват, че и преди са заснемали, само че за пръв път те са толкоз добре завършени. Леката асиметрия в пясъчните дюни демонстрира, че е духал вятър от юг.

Снимка: Reuters


Това са следващите фотоси, направени от камерата HiRise, която обикаля към Марс – тя е инсталирана на галактическия транспортен съд Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), прецизират от НАСА.

Колекцията от насъбрани изображения се употребява, за наблюдения на на планетата през зимния интервал.

Последните фотоси са направени до момента в който MRO е бил на надморска височина от към на Марс. Всеки пиксел в изображението дава отговор на 25 см.

Това е единствено едно от 60-те места на Марс, следени от HiRise. Камерата с висока разграничителна дарба обикаля насам.

Снимка: Reuters


Събирането на изображения в границите на една марсианска година (с дълготрайност 687 земни дни) разрешават на учени да следят. Така те са открили, че пясъчните дюни от екватора до полюсите се „ придвижват “ със скорост от един метър в границите на една марсианска година.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР