Почти готов участък от трамвайното трасе по бул. Цар Борис

...
Почти готов участък от трамвайното трасе по бул. Цар Борис
Коментари Харесай

РЕМОНТ НА РЕМОНТА: Почти готов участък на трамвайно трасе ще се строи наново

Почти подготвен сектор от трамвайното трасе по бул. " Цар Борис III " бе съборен и строителството стартира изначало, поради положен " несъответствуващ материал.

Работата сред спирките " Иван Гешов ", " Лагера " и " Хиподрума " беше спряна и построените основи на стоманобетонния релсов път бяха отстранени.

Стартирал е ремонт на ремонта, наименуван " провокирана промяна " в пояснение на бранш " Обществено строителство " на Столична община.

На 10 април 2021-ва стартира обновяването на трасето и в този сектор първо е положено покритие от геотекстил, а от горната страна са изсипани стотици тонове баластра.

Тя е трамбована и валирана с валяци няколко пъти и тогава строителният контрол открива, че не е трябвало да се постави тъкмо този тип геотекстил.

Строителството в сектора е спряно за шест месеца съгласно общинския консултант Калоян Паргов от Българска социалистическа партия.

През ноември багери стартират още веднъж да копаят, с цел да изгребат трамбованата баластра дружно с неверната поставка, а по-късно всичко стартира изначало.

Паргов, който е зам.-председател на комисията по превоз на общинския съвет, насочва документално запитване към кмета Йорданка Фандъкова на 29 ноември - какво е провокирало ремонта на ремонта и " тази промяна какъв брой коства и кой ще я заплати ".

Отговорът е даден преди няколко дни, на 9 февруари.

" Корекцията е провокирана от неточност на фирмата-изпълнител като е вложен несъответствуващ материал (геотекстил). Указано е да се в профил и да се размени с нужния подобен ", изясняват от екипа на столичния кмет.

Не излиза наяве за какво надзорът не е видял неверния геотекстил преди от горната страна му да се изсипят стотици тонове баластра и тя да се трамбова неведнъж.

Корекция коства 18 900 лв., настояват от Столична община, и щяла да е за сметка на изпълнителя.

Обществената поръчка е на стойност 40.5 млн.лева и е за цялостна замяна на релсите от Съдебната палата до Княжево с дължина 16 км.

Поръчката беше извоювана от " ВДХ " АД, което е новото име на свързваната с Делян Пеевски " Водстрой 98 ".

По този контракт обновяването на 1 км излиза 2.53 млн.лева.

Коригираният сектор сред спирките " Иван Гешов ", " Лагера " и " Хиподрума " е към 1 км.

Целият ремонт би трябвало да завърши за две години - на 10 април 2023 година, като дейностите са разграничени на два стадия: първият обгръща частта от Съдебната палата до жк " Бъкстон ", а вторият е продължението до Княжево и е планувано да стартира тази пролет.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР