Почти година след местния вот, отново е време гражданите да

...
Почти година след местния вот, отново е време гражданите да
Коментари Харесай

Боян Томов: С „Кмет на годината“ се вижда добрата работа на общините

Почти година след локалния избор, още веднъж е време жителите да изберат „ Кмет на годината “. Именно градоначалниците са тези, които по време на Коронавирус рецесията на локално равнище лавират сред две нелеки задания - да запазят здрави общинските финанси, само че и хората.

Кой се оправя най-добре ще разберем след пет дни, когато ще бъде разгласен спечелилият.

Пет дни преди края на гласуването „ Кмет на годината “ 2020 уредникът на националния конкурс Боян Томов гостува в предаването „ Събуди се “. Той разяснява наболелите тематики, който са свързани с общините по време на паднемия, и прикани жителите да създадат оценка на локалната власт на kmetnagodinata.bg.

„ Тази година изборът бе доста сложен. Причината е, че доста от категориите са за осъществени планове по време на календарната година. Този път обаче направихме смяна, тъй като обстановката го изискваше. Категорията „ туризъм “ е заменена със „ специфични ограничения по време на пандемия “, изясни в ефира на NOVA уредникът на състезанието Боян Томов.

„ В момента е доста мъчно за локалното самоуправление, тъй като би трябвало да взимат непопулярни решения и непопулярни ограничения в общините. Но ние всички би трябвало да се съобразим с това, тъй като здравето на хората е най-важно. През годината много кметове са работили на тематика „ Инвестиции в просветителната конструкция “. Това значи възобновяване и реновиране на образователната база, детски градини. Имаме „ Градска среда “. Има планове по еврофондове, които по този начин или другояче не могат да търпят своето отсрочване. Имаме категория “Smart City”. Една от настоящите ни категории е „ Спорт и юношески политики “. Залагам извънредно доста на „ Демографски политики и инвитро стратегии “, тъй като считам, че в този момент е времето да помислим за демографската рецесия. В България има кметове, които всеки ден работят покрай хората в едно обитаемо място имаше даже кмет, който знаеше всичко за тях – кой по кое време е болен и какъв болничен има. Точно категория „ Социални ограничения по време на пандемия “ е поради кметове, които с локален бизнес и локални хора помогнаха на доста нуждаещи се хора по време на първия пик напролет. Ако кметът и общинската администрация не са дейни, то няма по какъв начин бизнесът да им има вяра. Тази симбиоза, която бизнесът и общините направиха напролет несъмнено е формулата за триумф. Всяка година става по-трудно за общинската администрация. Идеята на „ Кмет нагодината “ е да покаже на всички жители какви планове се развиват. По време на пандемия или финансова икономическа рецесия това е изключително мъчно. Затова приканвам страната да намерения за предлагането на синдикатите за безлихвени държавни заеми, които са извънредно нужни в този миг. Ние би трябвало да гледаме хубавите неща, а освен неприятните, тъй като ще живеем отрицателно “, добяви още той.

„ Гласуването върви добре, има любимци във всички категории. Хора, които се борят интензивно. Призовавам всички да гласоподават в категории, които са задоволително припознати за общината. Много значимо е хората, които гласоподават, да могат да проучват вярно своята община и да оценят действителната работа на общинската администрация. Това е народен конкурс, с който може да се покаже на хората концепциите и работата на Общината. „ Кмет на годината “ демонстрира положителната работа на общината, а не противоположното. Някои хора постоянно дефинират българския градоначалник за апаш, за лъжец. Имено това е задачата на „ Кмет на годината “ и Kmeta.bg - да покажем положителният образец “, приключи Боян Томов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР