Почти ежедневните слаби, до средно силни трусове в сеизмичната област

...
Почти ежедневните слаби, до средно силни трусове в сеизмичната област
Коментари Харесай

Трусът от 5,7 по Рихтер е най-силният в Румъния през последните пет години

Почти ежедневните слаби, до приблизително мощни земетресения в сеизмичната област Вранча в Североизточна Румъния са феномен, с който жителите на страната са привикнали. През последните дни бяха регистрирани два труса с магнитуд на 5 по Рихтер в югозападната област Олтения – нещо, което експертите в региона на сеизмологията, дефинираха като „ изненада “ и „ необикновена активност “. Ситуацията провокира паника измежду популацията и породиха голям брой въпроси, изключително на фона пагубните трусове в Турция предходната седмица, които по последни данни са лишили живота на над 35 000 души, заяви Българска телеграфна агенция.

СЕИЗМИЧНАТА АКТИВНОСТ ВЪВ ВРАНЧА

Справка на организация Аджерпрес сочи, че през 2022 година в този регион са регистрирани седем трусове с магнитуд над 4 и едно с магнитуд над 5. Най-силният трус е станал на 3 ноември 2022 година в окръг Бузъу и е бил с магнитуд 5,4 и на дълбочина 140 километра. Няма сигнали за материални вреди или потърпевши. През 2021 година не е регистриран трус с магнитуд над 4,7 по Рихтер, а през 2020 година, най-силното земетресение е станало на 31 януари – то е с епицентър в окръг Вранча, с магнитуд 5,2 и дълбочина 121.

Сеизмичната активност в региона Вранча е естествена и не е обвързвана с тази в Турция, успокоиха румънските експерти при започване на предходната седмица, когато в южната част на Турция бяха регистрирани двата пагубни труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш, които засегнаха съществено и прилежаща Сирия.

Само няколко минути след бедствието в Турция, във Вранча стана земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер. Генералният шеф на Националния институт по геофизика Константин Йонеску изясни в изявление за Аджерпрес, че няма връзка сред двете трусове и става дума просто за „ съвпадане “, защото земетресението в Югоизточна Турция, по продължение на Източноанадолския разлом, е „ много надалеч и е на един лекомислен разлом “. Според него с цел да има връзка сред двете трусове, би трябвало първо да се засилва Северноанадолският разлом.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В ОЛТЕНИЯ

В началото тази седмица региона Олтения в югозападна Румъния беше разтърсена от два труса с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер. На 13 февруари т.г., в 16:58 ч. беше записано земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер с епицентър в окръг Горж и дълбочина 15 км, разгласи Националният институт по геофизика. Местните медии оповестиха, че няма данни за вреди или потърпевши.

На 14 февруари в 15:16 ч. беше записано земетресение 5,7 по Рихтер, още веднъж с епицентър в окръг Горж, и на дълбочина 40 км. Регистрирани бяха и минимум 13 вторични труса. Земетресението беше усетено също и в столицата Букурещ, както и в редица градове в България, Сърбия и Унгария. Това е най-силното земетресение, записано в Румъния през последните пет години, отбелязва уеб сайтът Хотнюз.

Местните управляващи оповестиха, че двама души са леко потърпевши вследствие на земетресението във вторник, а други петима са потърсили лекарска помощ поради паник офанзиви. Десетки здания са понесли вреди, главно пукнатини или рухване на детайли от фасадата, като измежду тях е кметството на град Търгу Жиу, където поради срутени комини се наложи евакуация на постройката. Пострадала е носещата конструкция на две църкви в Търгу Жиу. Множество пукнатини по постройките са се образували и в окръг Хунедоара.

Последствия от земетресението във вторник са регистрирани в 22 обитаеми места в пет окръга: Горж, Долж, Хунеодоара, Мехединц и Вълча, заяви Департаментът за изключителни обстановки.

МНЕНИЯТА НА ЕКСПЕРТИТЕ

Специалистите дефинират сеизмичната активност в Олтения през последните дни като „ необикновена “ и „ непредвидена “. Генералният шеф на Националния институт за геофизика Константин Йонеску съобщи във вторник, че е „ изненада “, че зоната, в която е записано земетресението, се е активизирала, защото до момента там са регистрирани единствено земетресения със слаб магнитуд.

„ Това е регион, в който земетресенията са се случвали доста рядко, а в случай че са се случвали, те са били с дребен магнитуд – трета степен, втора степен, първа степен. За нас е изненада, че този регион се е засилил още веднъж, въпреки в предишното там да е имало трусове “, уточни Йонеску, представен от Ажерпрес.

Мирча Радулиан, откривател в Националния институт за геофизика, споделя за телевизия Диджи 24, че двете трусове с магнитуд 5,2 и 5,7 са най-силните земетресения, регистрирани в миналото в зоната на Олтения, и че активността е необикновена. Той означи, че става дума за двойка земетресения с непосредствен магнитуд, които се случват през къс период от време, сходно на тези в Турция.

„ Това е доста необикновена активност за тази зона. Имаме работа с две по-силни трусове и това са най-силните трусове, регистрирани тук в миналото. С други думи, имаме доста усилване на активността в тази зона, ненадейно за нас, тъй като не е имало в предишното сходно нещо “, изяснява сеизмологът.

Той добави, че следва да се проучва за какво са се случили тези трусове, каква връзка има сред тях и дали има някаква връзка с трусовете в Турция. Радулиан уточни, че всички трусове по протежението на Карпатите са повърхностни. „ Дейността я познаваме и не е изненада. Единствената изненада е, че имаме по-високо равнище на активност от това, с което бяхме привикнали в тази зона “, отбелязва сеизмологът.

СПОМЕНЪТ ЗА БЕДСТВИЕТО ОТ 1977 година

За хората, които помнят разрушителното земетресение от 1977 година във Вранча, новите мощни земетресения евентуално разсънват старите мемоари и пораждат нови паники. Възможно ли е Румъния още веднъж да бъде разтърсена от подобен пагубен трус, се питат доста хора в страната след засилената сеизмична интензивност от последните дни.

В 21:22 ч. на 4 март 1977 година, Румъния е разтърсена от мощно земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер с епицентър в планината Вранча и дълбочина 94 км. Трусът продължава 55 секунди, а ударната вълна е усетена в съвсем целия балкански район. Следват няколко вторнични труса с магнитуд 4,9, 4,5 и 4,3. Това е най-силното земетресение, записано в страната през последните 50 години.

Трусът лишава живота на 1578 души в Румъния, а в Букурещ умират 1424 души. Общо 11 321 души са ранени, от които 7598 в Букурещ. В столицата са разрушени 32 здания с огромна и междинна височина, а общо 32 900 здания в страната са тежко потърпевши, в това число 760 предприятия. Около 200 000 души са директно наранени от следствията.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР