Почти ежедневните слаби до средно силни трусове в сеизмичната област

...
Почти ежедневните слаби до средно силни трусове в сеизмичната област
Коментари Харесай

Необичайна сеизмична активност разтревожи румънците

Почти ежедневните слаби до приблизително мощни земетресения в сеизмичната област Вранча в Североизточна Румъния са феномен, с който жителите на страната са привикнали.

През последните дни обаче бяха регистрирани два труса с магнитуд на 5 по Рихтер в югозападната област Олтения - нещо, което експертите в региона на сеизмологията дефинираха като " изненада " и " необикновена активност ", написа Българска телеграфна агенция.

Ситуацията провокира паника измежду популацията и породиха голям брой въпроси, изключително на фона пагубните трусове в Турция предходната седмица, които по последни данни са лишили живота на над 35 000 души.

СЕИЗМИЧНАТА АКТИВНОСТ ВЪВ ВРАНЧА

Справка на организация Аджерпрес сочи, че през 2022 година в този регион са регистрирани седем трусове с магнитуд над 4 и едно с магнитуд над 5. Най-силният трус е станал на 3 ноември 2022 година в окръг Бузъу и е бил с магнитуд 5,4 и на дълбочина 140 километра. Няма сигнали за материални вреди или потърпевши. През 2021 година не е регистриран трус с магнитуд над 4,7 по Рихтер, а през 2020 година най-силното земетресение е станало на 31 януари - то е с епицентър в окръг Вранча, с магнитуд 5,2 и дълбочина 121. 

Сеизмичната активност в региона Вранча е естествена и не е обвързвана с тази в Турция, успокоиха румънските експерти при започване на предходната седмица, когато в южната част на Турция бяха регистрирани двата пагубни труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш, които засегнаха съществено и прилежаща Сирия. 

Само няколко минути след бедствието в Турция във Вранча стана земетресение с магнитуд 4,5 по Рихтер. Генералният шеф на Националния институт по геофизика Константин Йонеску изясни в изявление за Аджерпрес, че няма връзка сред двете трусове и става дума просто за " съвпадане ", защото земетресението в Югоизточна Турция, по продължение на Източноанадолския разлом, е " много надалеч и е на един лекомислен разлом ". Според него с цел да има връзка сред двете трусове, би трябвало първо да се засилва Северноанадолският разлом.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯТА В ОЛТЕНИЯ

В началото тази седмица региона Олтения в югозападна Румъния беше разтърсена от два труса с магнитуд над 5 по скалата на Рихтер. На 13 февруари в 16:58 ч. беше записано земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер с епицентър в окръг Горж и дълбочина 15 км, разгласи Националният институт по геофизика. Местните медии оповестиха, че няма данни за вреди или потърпевши.

На 14 февруари в 15:16 ч. беше записано земетресение 5,7 по Рихтер, още веднъж с епицентър в окръг Горж, и на дълбочина 40 км. Регистрирани бяха и минимум 13 вторични труса. Земетресението беше усетено също и в столицата Букурещ, както и в редица градове в България, Сърбия и Унгария. Това е най-силното земетресение, записано в Румъния през последните пет години, отбелязва уеб сайтът Хотнюз.

Местните управляващи оповестиха, че двама души са леко потърпевши вследствие на земетресението във вторник, а други петима са потърсили лекарска помощ поради паник офанзиви. Десетки здания са понесли вреди, главно пукнатини или рухване на детайли от фасадата, като измежду тях е кметството на град Търгу Жиу, където поради срутени комини се наложи евакуация на постройката. Пострадала е носещата конструкция на две църкви в Търгу Жиу. Множество пукнатини по постройките са се образували и в окръг Хунедоара.

Последствия от земетресението във вторник са регистрирани в 22 обитаеми места в пет окръга: Горж, Долж, Хунеодоара, Мехединц и Вълча, заяви Департаментът за изключителни обстановки.

МНЕНИЯТА НА ЕКСПЕРТИТЕ

Специалистите дефинират сеизмичната активност в Олтения през последните дни като " необикновена " и " непредвидена ". Генералният шеф на Националния институт за геофизика Константин Йонеску съобщи във вторник, че е " изненада ", че зоната, в която е записано земетресението, се е активизирала, защото до момента там са регистрирани единствено земетресения със слаб магнитуд.

" Това е регион, в който земетресенията са се случвали доста рядко, а в случай че са се случвали, те са били с дребен магнитуд - трета степен, втора степен, първа степен. За нас е изненада, че този регион се е засилил още веднъж, въпреки че в предишното там е имало трусове ", уточни Йонеску, представен от Ажерпрес.
 
Мирча Радулиан, откривател в Националния институт за геофизика, споделя за телевизия Диджи 24, че двете трусове с магнитуд 5,2 и 5,7 са най-силните земетресения, регистрирани в миналото в зоната на Олтения, и че активността е необикновена. Той означи, че става дума за двойка земетресения с непосредствен магнитуд, които се случват през къс период от време, сходно на тези в Турция.

" Това е доста необикновена активност за тази зона. Имаме работа с две по-силни трусове и това са най-силните трусове, регистрирани тук в миналото. С други думи, имаме доста усилване на активността в тази зона, ненадейно за нас, тъй като не е имало в предишното сходно нещо ", изяснява сеизмологът.

Той добави, че следва да се проучва за какво са се случили тези трусове, каква връзка има сред тях и дали има някаква връзка с трусовете в Турция. Радулиан уточни, че всички трусове по протежението на Карпатите са повърхностни. " Дейността я познаваме и не е изненада. Единствената изненада е, че имаме по-високо равнище на активност от това, с което бяхме привикнали в тази зона ", отбелязва сеизмологът.

СПОМЕНЪТ ЗА БЕДСТВИЕТО ОТ 1977 година

За хората, които помнят разрушителното земетресение от 1977 година във Вранча, новите мощни земетресения евентуално разсънват старите мемоари и пораждат нови паники. Възможно ли е Румъния още веднъж да бъде разтърсена от подобен пагубен трус, се питат доста хора в страната след засилената сеизмична интензивност от последните дни.

В 21:22 ч. на 4 март 1977 година Румъния е разтърсена от мощно земетресение с магнитуд 7,4 по скалата на Рихтер с епицентър в планината Вранча и дълбочина 94 км. Трусът продължава 55 секунди, а ударната вълна е усетена в съвсем целия балкански район. Следват няколко вторнични труса с магнитуд 4,9, 4,5 и 4,3. Това е най-силното земетресение, записано в страната през последните 50 години. 

Трусът лишава живота на 1578 души в Румъния, а в Букурещ умират 1424 души. Общо 11 321 души са ранени, от които 7598 в Букурещ. В столицата са разрушени 32 здания с огромна и междинна височина, а общо 32 900 здания в страната са тежко потърпевши, в това число 760 предприятия. Около 200 000 души са директно наранени от следствията.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР