Почти една трета от жителите на ЕС са разчитали на

...
Почти една трета от жителите на ЕС са разчитали на
Коментари Харесай

Всеки пети българин е плащал подкуп за здравна услуга в Covid-кризата

Почти една трета от жителите на Европейски Съюз са разчитали на персонални връзки при достъпа до здравни услуги време на Covid рецесията, а към една пета от жителите на Румъния, България, Унгария и Литва са платили рушвет за сходни услуги. Това разкрива изследване на „ Трансперънси Интернешънъл “, представено от в. " Гардиън ".

В 27-те страни от Европейски Съюз близо две трети (62%) от 40 000 интервюирани в изследването показват, че корупцията в държавното управление им е сериозен проблем, а три четвърти (76%) декларират, че обстановката е в застоялост или се утежнява, отбелязва още вестникът.

Авторите на отчета " Глобален барометър на корупцията - Европейски Съюз “ декларират, че разкритията са тревожни предвид на подготовката на общността да отдели милиарди евро за възобновяване от епидемията.

Докладът обрисува и картина на неодобрение от " топлите " връзки сред огромния бизнес и държавните управления, както и висока степен на директно присъединяване на жители в корупционни практики за достъп до обществени услуги.

Най-висок дял на хора, които споделят, че са дали рушвет, с цел да си обезпечат услуга в опазването на здравето е в Румъния (22%), следвана от България (19%).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР