Почти една седмица след влизането на Хърватия в еврозоната, проучване

...
Почти една седмица след влизането на Хърватия в еврозоната, проучване
Коментари Харесай

Солидно начало за преминаването на Хърватия към еврото

Почти една седмица след влизането на Хърватия в еврозоната, изследване на Европейската комисия установи, че въвеждането на еврото е напреднало добре в началната си фаза. Смяната на куната с евро се състоя на 1 януари 2023 г. и бележи значим момент в историята на Хърватия, еврозоната и целия Европейски Съюз.

Голям дял (51 %) от заплащанията в брой в магазините към този момент са направени в евро още на 5 януари. По-голямата част от преводите (93 %) са довели до това, че потребителите получават ресто единствено в евро. 35 % от интервюираните хърватски жители декларират, че към този момент носят единствено евробанкноти, а 36 % декларират, че носят единствено евромонети. Изтеглянето от обращение на банкнотите и монетите куна стартира през декември 2022 г. До 31 декември 55 % от евробанкнотите и една трета от монетите в куна към този момент са изтеглени от обращение. Секторът на търговията на дребно в Хърватия се оправя добре с процеса на промяна на валутата и паралелната обработка на две валути. Не са докладвани съществени проблеми, свързани с опашки или проблеми на касите. Конвертирането на банкоматите също е протича безпрепятствено, като 70 % от всички машини към този момент дават евробанкноти от първия час на 1 януари 2023 г. Броят и сумите на тегленията са запазили нива, сравними с тези преди прекосяването към еврото. 

За да защитят потребителите и да отговорят на опасенията по отношение на непозволеното нарастване на цените в интервала на прекосяване към еврото, хърватските управляващи подхващат дейни ограничения в сходство с разпоредбите за въвеждане на еврото („ Закона за еврото “). Двойното обозначаване на цените в куни и евро стана наложително на 5 септември 2022 г. и ще се ползва до 31 декември 2023 г. Беше въведен Етичен кодекс на предприятията, с цел да се подсигурява непоклатимост на цените на стоките и услугите, като се помогне на компаниите вярно да преизчисляват и демонстрират цените, без безпричинно нарастване. Национален надзорен орган е претрупан със задачата да следи и управлява цените, и може да подхваща съответни ограничения при положение на нарушавания.

Комисията ще продължи да следи прекосяването на Хърватия към еврото. Тя също по този начин ще продължи да мери опита на хърватските жители с прекосяването към еврото посредством редица спомагателни изследвания на публичното мнение през идващите седмици.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР