Почти един милион души в България (или 972 328) с

...
Почти един милион души в България (или 972 328) с
Коментари Харесай

Европейски синдикат: Ниските доходи оставят 1 млн. българи без почивка

Почти един милион души в България (или 972 328) с ниски дохиди не могат да си разрешат почивка. Това демонстрира изследване на Европейската конфедерация на профсъюзите (EКП), в която членуват КНСБ и конфедерация на труда " Подкрепа ".

От ЕКП показват, че като цяло почивките са станали по-достъпни през последното десетилетие, само че за огромна част от фамилиите с ниски приходи са към момента разкош. 28% от жителите на Европейски Съюз не могат да си разрешат едноседмична почивка отвън дома си, като 59,5% от тях са с приходи под прага на беднотия.

Според данните най-лоша е обстановката в Гърция, където 88,9% от хората, живеещи в риск от беднотия, не могат да си разрешат отмора, следвана от Румъния (86,8%), Хърватия (84,7%), Кипър (79,2%) и Словакия (76,1%). В България този % е 71,6%.

Италия има максимален брой хора в тази категория със 7 милиона, следвана от Испания (4,7 милиона), Германия (4,3 милиона), Франция (3,6 милиона) и Полша (3,1 милиона).

Работниците с ниски приходи у нас са измежду 35-те милиона най-бедни европейци, които не могат да си разрешат отмора. От ЕКП показват, че доста европейци, чийто приход е под 60% от медианната заплата за съответната страна, са безработни или пенсионирани, само че в тази група попадат и милиони нископлатени служащи, изключително тези, които получават законоустановената минимална работна заплата.

Минималните заплати слагат служащите в риск от беднотия в най-малко 16 държави-членки на Европейски Съюз, а съгласно Европейската комисия 22 милиона служащи получават по-малко от 60% от медианната заплата за съответната страна, припомнят от конфедерацията.

Синдикатите упорстват за въвеждане на „ предел на достолепие “ в европейското законодателство, което да подсигурява, че минималните заплати по закон в никакъв случай не могат да са по-малко от 60% от националната медианна брутна заплата и 50% от националната междинна брутна работна заплата. Ако този двоен предел бъде въведен, това ще разреши растеж на заплатите на над 24 милиона души в Европейски Съюз.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР