Почти двойно е увеличението на кандидатите за едно учителско място

...
Почти двойно е увеличението на кандидатите за едно учителско място
Коментари Харесай

Конкуренцията за учителски места в България се увеличава

Почти двойно е нарастването на претендентите за едно учителско място през последните две години, в това число и за дребните обитаеми места и учебните заведения с по-предизвикателен подтекст. Това регистрира вътрешно изследване на фондацията „Заедно в час“ измежду учебни заведения в цялата страна, оповестиха от организацията.

„Пандемията и несигурността в доста стопански браншове предизвикаха повече хора, които преди години са приключили педагогичен специалности, да се върнат към учителската специалност. Тази конкуренция обаче не е напълно с позитивен знак, тъй като прави още по-предизвикателен процеса на асортимент за шефовете да изберат най-подходящите претенденти, които са най-добре готови за работа в подтекста на актуалното образование“, сподели Гергана Ефремова, старши експерт за „Стратегически партньорства“ в „Заедно в час“.

„Много от шефовете, с които работим, споделят, че претенденти, които официално дават отговор на критериите за предопределение в учебно заведение, не постоянно имат верните настройки, мотивация и подготовка, които са водещи за триумфа на един преподавател и неговата добавена стойност за учениците“, означи Ефремова.

Именно предварителната прецизна селекция и модерна педагогическа подготовка, която обезпечава „Заедно в час“ за учителите в своята стратегия „Нов път в преподаването“, са причина от ден на ден шефове от цялата страна да се доверяват на организацията и да търсят партньорство.

Всички държавни и общински учебни заведения от цяла България към този момент могат да подават поръчки за авансово подбрани и подготвени учители от програмата, които да стартират работа в учебно заведение през септември 2022 година Заявките за нови учители се одобряват на уеб страницата https://zaednovchas.bg/schools/

Програмата „Нов път в преподаването“ е отворена за партньорство с всички учебни заведения, в които управлението и преподавателският колектив имат вяра и работят за триумфа на всички възпитаници. Програмата е подобаваща за учебни заведения, които  работят за позитивна смяна в българското обучение, подготвени да поддържат млади и стимулирани сътрудници, и да ползват новаторски практики.

„Учителите в програмата получават от “Заедно в час ” особено създадени образования, менторска поддръжка, благоприятни условия за кариерно развиване, потребни запаси, професионални контакти и мощни другарства. От 2020 година в програмата са въведени и специфични модули за дейно преподаване в онлайн среда, които се правят оценка високо от шефовете на учебните заведения сътрудници. Всичко това са преимущества, от които се възползват и учебните заведения, в които учителите стартират работа“, сподели добави Ефремова.

Всички нови учители от „Нов път в преподаването“ са част и от Националната стратегия „Мотивирани учители“ на Министерството на образованието и науката (МОН).

Участниците в програмата, които нямат педагогическа дееспособност, получават такава в упълномощен български университет и като част от Националната стратегия „Мотивирани учители“ на МОН.

„Заедно в час“ е сътрудник, взаимно със Синдиката на българските учители, и дава отговор за реализирането на модул 1 и 3 от програмата, които включват образованието, подготовката и поддръжката на новите учители. Чрез назначението на преподавател от програмата „Нов път в преподаването“ учебното заведение автоматизирано става участник и в Националната стратегия.

Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР