Почти две години след пускането в обращение на монетата от

...
Почти две години след пускането в обращение на монетата от
Коментари Харесай

Как работят автоматите за билети в столичния транспорт?

Почти две години след стартирането в обращение на монетата от 2 лв., тя към момента не се разпознава от някои автомати за билети в столичното метро. Някои станции са оборудвани с два типа автомати.

София

Тези два автомата са все по-предпочитани от пасажерите на столичното метро, въпреки единият от тях да не разпознава монетите от 2 лева. При другият вид автомат подобен проблем няма и той може да работи както с всички типове монети, по този начин и с банкноти и дебитни карти.

В столичното метро има 124 автомата за билети. С разширенията на метрото се възобновяват и машините. Така на станциите с по-голям пътникопоток има повече от един автомат.
Кармен Младенов, началник отдел „ Контрол и реализация на приходите “: Най-новият автомат, с който може да го покажем, е този вид автомат за транспортни документи, който в действителност е с много варианти. Освен, че приема заплащане с монети, с банкноти, той приема и заплащане с кредитна и дебитна карта. Както и опцията му да зарежда и електронна карта за брой пътувания.
На някои метростанции обаче такива нови автомати няма. А старите не разпознават новата монета от 2 лв.. Това основава стеснение за огромна част от пасажерите.
Кармен Младенов, началник отдел „ Контрол и реализация на приходите “: Към момента няма чак подобен нали огромен интерес и не е финансово обосновано да ги вършим, само че сега, в който монетата стане по-масова, ще предвидим и останалите автомати, да могат да издават.
Автомат за билети има и в тролеите и трамваите в столицата. При тях обаче неудобството, че в случай че нямаме тъкмо приготвена сума от един лев и 60 стотинки, пътуването ни може да се оскъпи, защото тези автомати не връщат ресто.
инж. Иво Василев, зам.-директор на Столичен електротранспорт: Проблемът ще се реши, когато се сътвори цялостна система за безконтактно таксуване, тогава и апаратите ще бъдат възобновени, и нашите апарати, а в рейсовете и другите транспортни средства ще бъдат инсталирани нови.
Очаква се следващата година да стартира работата по монтажа на новата система за таксуване.

Новата система за таксуване на билети ще даде повече улеснения на пасажерите, като ще важи за рейсове, трамваи, тролеи и столичното метро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР