Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния

...
Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния
Коментари Харесай

България и Румъния ще строят нов мост над Дунав

Почти двадесет години след оповестяването на плана, България и Румъния започнаха действителни дейности за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха взаимен план пред Европейската комисия за предпроектно изследване на втори мост Русе-Гюргево. С това на процедура двете страни започват процеса по създаване на втори смесен пътен и жп мост над Дунав при Русе.

Министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков подписа писмо за взаимен ангажимент с министъра на превоза и инфраструктурата на Румъния, с което двете страни удостоверяват позицията, че планът е предпочитан и двете държавни управления ще работят за неговото осъществяване, оповестиха от МТС.

Координатори на дейностите ще бъдат Министерството на превоза и известията на България и Министерството на превоза и инфраструктурата на Румъния. Българското министерство, дружно с асоциираните си сътрудници НКЖИ и АПИ, ще реализира изследването за свързващата инфраструктура в страната. Финансовото присъединяване на българската страна по плана е в размер на 1,4 млн. евро (2,73 млн. лева), като се чака до 50% от тях да бъдат безплатна помощ по Механизма за свързване на Европа.

С изследванията ще бъде изработен разбор на другите трасета и точките, от които ще стартира мостът надлежно в Русе и Гюргево, и ще бъде подкрепят изборът на техническо решение.

В началото на 2024 година се чака да стане ясно дали планът е утвърден за финансиране. Времевият график планува сключване на контракт с Европейска комисия доникъде на 2024 година и осъществяване до края на 2026 година, когато двете страни ще вземат решение за местоположението и метода на финансиране на инфраструктурното оборудване.

Ще се проучва и опцията за потребление на механизмите на публично-частното партньорство за създаване на оборудването. Това би довело до доста редуциране на периодите за цялостна реализация на моста и би привлякло в допълнение финансиране от други източници.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР