Почти два пъти повече деца в риск се отглеждат в

...
Почти два пъти повече деца в риск се отглеждат в
Коментари Харесай

Над 1500 деца се отглеждат в приемни деца у нас

Почти два пъти повече деца в риск се отглеждат в фамилна среда в сравнение с в обществени услуги. В фамилиите на близки и родственици са настанени към половината от децата, които се отглеждат отвън биологичното семейство.  В две трети от случаите, по които обществените служащи са работили за предварителна защита на изоставянето, те са съумели да поддържат фамилиите, с цел да продължат да отглеждат децата си вкъщи. Това демонстрират данните на Агенцията за обществено подкрепяне за 2023 година, свързани с поддръжката на децата в риск и техните фамилии.
Прочетете още
Към края на месец декември 2023 година в фамилиите на родственици и близки са отглеждани 4055 деца, а в приемни фамилии – 1515. В обществените услуги за резидентна грижа към края на м.г. заетостта е била 3002 места, като най-вече деца и младежи са били в центрове за настаняване от фамилен вид – 2752. В спешни центрове са живели 119 деца, а в преходни жилища – 131.

През 2023 година е почнала работа по нови 3570 случая за предварителна защита на изоставянето. Приключили са 3442 случая, от които сполучливо – 2706.

Мярка за протекция се подхваща едвам след деликатно изследване на всеки постъпил сигнал за дете в риск, като тя е ориентирана напълно към отбрана на ползите и правата му. Данните от активността на обществените служащи потвърждават, че предпочитано напъните са ориентирани към развъждане на децата в фамилна среда.

Всяко деяние на обществените служащи е подчинено на гарантиране правото на детето да се отглежда от родното си семейство посредством оказване на поддръжка за превъзмогване на зародилата обстановка, като се употребяват и ресурсите в общността. Настаняване на дете по реда на Закона за протекция на детето се прави единствено в случаите, когато са изчерпани всички благоприятни условия за поддръжка на фамилията и е налице непосреден риск за детето. В тези случаи първо се изследват родственици и близки. Целта е детето да се отглежда от разширеното семейство или от хора, с които е основало прочувствена връзка. Ако няма такива, едвам тогава детето се настанява в уместно приемно семейство или в обществена услуга.

Всяко настаняване с административна заповед на шефа на дирекция „ Социално подкрепяне “ наложително се преглежда и удостоверява от съда. Причините за настаняване дете отвън фамилията са сложни. Те са свързани най-много с това, че родителите не разпознават или подценяват потребностите на децата си, слагат ги в риск, упражняват принуждение, не обезпечават сигурна и предпазена среда за развиване на децата.

След извеждане на детето от фамилията дейната работа с родителите продължава. Тя е ориентирана към повишение на родителския им потенциал и обезпечаване поддръжка на основаване на нужните условия, гарантиращи, че в бъдеще детето ще получава вкъщи добра грижа и опция за вярно развиване. Крайната цел на обществената работа по всеки случай е да бъдат преодолени аргументите за извеждането и детето да бъде реинтегрирано в своето биологично семейство.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР