Почти без дебати депутатите приеха на второ четене промените в

...
Почти без дебати депутатите приеха на второ четене промените в
Коментари Харесай

Мандатът на ВСС е удължен с шест месеца

Почти без диспути депутатите одобриха на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), с които мандатът на Висшия правосъден съвет (ВСС) ще бъде продължен с шест месеца. Според измененията министрите на електронното ръководство и на правораздаването би трябвало да изготвят разпоредба, в която да бъдат написани условия за електронната система, по която ще се избира проверяващ основния прокурор. Ад хок прокурорът пък ще бъде избиран по нова система, на която правосъдният съвет би трябвало да прави ежегодишен одит.

Измененията бяха импортирани от депутати от ПП/ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи (и дефинитивно признати с техните гласове) близо месец откакто Народното събрание дефинитивно одобри измененията в правосъдния закон, въвеждащи механизъм за следствие на основния прокурор. Някои от магистратите ги дефинираха като объркващи и внасящи правна неустановеност, а вносителите дадоха обещание да ги уточняват преди второто гласоподаване.

Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ гласоподаваха срещу промените, а от „ ИТН “ поддържаха само концепцията за одит на системата. Петър Петров от „ Възраждане “ дефинира самодейността като „ законодателен каламбур “ и обърна внимание на експресността, с която промените са били признати. Те бяха импортирани на 7 юли.

Приетите промени включват:

Увеличаване на мандата на Висшия правосъден съвет (ВСС) и избирането на нов шест месеца след приемането на промените;Нова система, през която да се избира магистратът, който ще има проверяващи функционалности и ще работи по сигнали против основния прокурор;Новата система би трябвало да разгласява данни за всеки инцидентен избор и да разрешава той да бъде тестван от трети страни;Одит на системата за избор един път годишно от съвета, а отчетите от инспекцията ще се показват на министрите на правораздаването и на електронното управление;Наредба за новата система би трябвало да бъде направена и призната от министерството на правораздаването и електронното ръководство в период от шест месеца;Списъкът със съдии, които ще проверяват основния прокурор, да се актуализира при постъпило волеизявление за включването в него или при отдръпване на изразено документално единодушие на арбитър.

Този състав на Висш съдебен съвет беше определен през 2017 година. Мандатът му завърши предходната година, само че поради политическата неустойчивост нов избор от Народното събрание не беше изработен. Сега времето му на деяние се удължава с още най-малко половин година, като претекстовете са, че до тогава евентуално Народното събрание ще е приел на първо четене измененията в конституцията. А в тях евентуално ще има текстове, касаещи точно структурата и метода на избор на Висш съдебен съвет.

Източник: Дневник

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР