Почти 97% от гласувалите на проведения неделя местен референдум в

...
Почти 97% от гласувалите на проведения неделя местен референдум в
Коментари Харесай

В Генерал Тошево казаха НЕ на проучването за газ, държавата няма законов ход да прекрати проекта


Почти 97% от гласувалите на извършения неделя локален референдум в Генерал Тошево споделиха " НЕ " на изследването и добива на природен газ в района. Избирателната интензивност в края на изборния ден е 52.72%, което прави локалното допитване годно, съобщи Българска национална телевизия.

Инвестиционното желание на „ Русгеоком БГ “ е за построяването на 41 сондажа в землищата на 18 обитаеми места в границите на 35-годишна концесия.

" Аз чаках дори 99,99%. Все отново съвсем 97% са дали своят вот срещу добива на газ на територията на община Генерал Тошево. Проведохме един сполучлив и легален референдум, с което считам, че постигнахме упования резултат ", разяснява за националната телевизия Валентин Димитров, кмет на община Генерал Тошево.

Числата са задоволително красноречиви – сразяващ резултат в интерес на тези, които не желаят рандеман на природен газ в Добруджа, съобщи в изявление за организация Фокус омбудсманът Мая Манолова. „ Лично аз не съм сюрпризирана. Очакван резултат, тъй като с моите специалисти бяхме на място и разговаряхме с хората, а те са изрично срещу добиването на газ в Добруджа. Сега показаха своето мнение и на референдума. Това, което би трябвало да се случи в този момент, е институциите да се съобразят с гласа на хората. Гражданите свършиха своята част от работата, на ход са институциите, които не би трябвало да разрешават това гражданско решение да бъде нарушено “, акцентира публичният бранител.

Сега се чака решението на РИОСВ-Варна дали добива на газ е безвреден за хората и природата. От екоинспекцията са изискали спомагателни мнения от институциите, преди да вземат крайното решение. А хората разчитат, че след безапелационното им " НЕ ", властта ще се съобрази с него.

От общината, обявиха, че ще предизвикват среща с премиера Бойко Борисов. " Да, желаеме да се чуе вота и гласа на жителите на община Генерал Тошево и да не се дава вероятно концесия или позволение за рандеман на съответния вложител на газ на територията на община Генерал Тошево ", съобщи кметът на община Генерал Тошево.

Ако това не стане, Димитров е безапелационен, че той като кмет и общинския съвет ще приложат решението от референдума и няма да издават подробни устройствени проекти. Няма да се позволява и преобразуването на земеделска земя за други потребности, свързани с създаване на площадки за рандеман на естествени благосъстояния.

Според омбудсмана Манолова хората не имат вяра на институциите и на отчета по Оценка на въздействието върху околната среда, който по време на нейното посещаване в обитаемото място е бил в процедура публично разискване. „ Министерство на екологията, вследствие на нашата среща, настоя за спомагателни мнения от всички виновни институции – Министерство на енергетиката, РЗИ - Добрич, ВиК – Добрич, разнообразни самостоятелни специалисти, които да отговорят на терзанията на хората. Очакват се тези мнения, само че съгласно мен посредством локалния референдум суверенът се е произнесъл. Всички останали институции би следвало да се съобразят с неговия глас “, аргументира се омбудсманът.

Манолова заяви, че е подготвила оферти за законодателни промени, които да създадат невероятно изследването и добива на петрол, газ и минни боклуци в плодородни земи.

Имат ли въпреки всичко съображение жителите на Добруджа да се безпокоят, че в случай че въпреки всичко се стигне до рандеман, той може да застарши екологичната конюнктура и би трябвало ли да бъде зачетен референдума. Според адвокати резултатите от допитването не могат да попречат сред взаимоотношенията сред Министерския съвет и концесионера. Енергийни специалисти също декларират, че няма заплаха, защото става въпрос за изследване за стандартен газ, а не за шистов, при който се ползва технологията фракинг.

Природните запаси са изключителна държавна благосъстоятелност и като такава те принадлежат на всички жители в страната и обособени групи и райони не могат да спрат изследването и употребата им, които са в интерес на цялото общество, разяснява енергийният специалист Христо Казанджиев по Европа ТВ. Той напомни ролята на локалния рандеман като буфер за поддържане на допустими равнища на цената на природния газ в страната.

" В момента Министерски съвет би трябвало да вземе решение въз основа на всички документи, които са събрали по отношение на концесионната активност да има ли концесия, или не. Процесът по издаване на концесията включва и издаване на ОВОЗ (Оценка на въздействието върху околната среда). Той се прави от Министерството на околната среда и водите и задачата му е да се покаже ще има ли отрицателно влияние върху хората и околната среда. Съобразяването с мнението на хората не е наложително по тези закони, тъй че резултатът от референдума не могат да спрат дейностите на Министерски съвет ", разяснява юристът Светослав Димитров.

Според енергийния специалист проф. Атанас Тасев в Генерал Тошево нямат никакви учредения да се безпокоят. " Първо, че ще има рандеман там. По натурален метод ще се реши въпросът, откакто се създадат едни предварителни изследвания. Вероятността да се окаже неуместен добивът е съвсем 100%. „ Шеврон “ неслучайно напусна България. По техни данни газ, който може да се добива от шисти, има доста невисок добив - под 4% на обемна единица ", съобщи проф. Таасев.

Според представител на „ Русгеоком БГ “ по този начин дефиниран референдума на жителите на община Генерал Тошево е законово несъответен, тъй като нито кметът, нито общината имат право да откажат издаването на подробни устройствени проекти за рандеман на потребни изкопаеми.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР