Почти 90% от децата в специализирани институции вече са изведени

...
Почти 90% от децата в специализирани институции вече са изведени
Коментари Харесай

Почти 90% от децата в институциите са изведени от там

Почти 90% от децата в профилирани институции към този момент са изведени от там за седем години . Под 1000 са децата у нас, които се отглеждат в домовете, които преди бяха наричани " Майка и дете " при първичен брой от към 7600 деца. Процесът стартира през 2010 година

Това сподели министърът на труда и обществената политика Бисер Петков по време на откриването на неофициален семинар на тематика " Човешките права и децата ", който се организира под егидата на АСЕМ - най-голямата организация за съдействие сред Азия и Европа .

Във форума вземат участие представители на 53 страни от двата континента . Това е съпътстващо събитие от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Основните тематики на семинара са интернационалното партньорство и държавната помощ за оцеляване и развиване , отбраната на уязвимите деца и присъединяване на децата в процеса на взимане на решения.

Специализираните институции за деца са намалели със 75% . През 2010 година техният брой е бил 137, все още са 36.
Министърът акцентира, че държавното управление ще продължи процеса на деинституционализацията , водено от разбирането, че фамилната среда обезпечава най-хубави условия за тяхното развиване .

Реформата е обвързвана освен с извеждането на подрастващите от профилираните институции , само че и с гарантиране на нужната поддръжка за фамилиите. Целта е да се обезпечат условия, които задоволяват самостоятелните потребности на подрастващите и подсигуряват отбраната на техните ползи и права , сподели министър Петков.

Той акцентира, че отбраната на правата на всички деца е измежду целите в управническата стратегия на държавното управление в областта на обществената и демографската политика. За реализирането му е належащо да се приложи интегрирана и всеобхватна политика, както и целенасочени и систематични старания на всички заинтригувани страни .

Министър Петков уточни, че ранното детско развиване е измежду целите на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз в областта на обществената политика . Тази идея е относително нова, само че е с огромен капацитет.

Социалният министър показа проектите за общоевроепейска полемика за попречване на опасности от раждането на детето , в това число посредством ранна интервенция за обезпечаване на семейство или фамилна среда за всяко дете . Страната ни създава нов модел на интегрирани обществени, здравни и просветителни услуги за ранно детско развиване , разясни Петков.

Н амаляването на детската беднотия е измежду най-големите провокации , пред които е изправен актуалният свят.
За да се преодолее тя е належащо взаимоотношение сред опазването на здравето , образованието, заетостта, общественото подкрепяне и обществените услуги за поддръжка на фамилиите и децата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР