Почти 9 месеца отне на политическите партии в Нидерландия да

...
Почти 9 месеца отне на политическите партии в Нидерландия да
Коментари Харесай

В Нидерландия договориха коалиция 9 месеца след изборите

Почти 9 месеца лиши на политическите партии в Нидерландия да се договорят кои от тях да вземат участие в новото съдружно държавно управление. Днес четири от тях - същите, които управляваха от 2017 година до изборите тази година, оповестиха, че имат съглашение.

Така министър председателят Март Рюте ще остане на власт за четвърти следващ мандат от 2010 година насам и ще е най-дълго управлявалият водач в Европейски Съюз - съвсем наедно с Виктор Орбан, който през пролетта е изправен пред най-сложните си избори.

Това е връх за интервал без държавно съглашение след избори в Нидерландия и повода е, че резултатите от вота на 17 март не бяха задоволително безапелационни, с цел да има явен водач. Така се стигна до 271 дни за договаряния, като от време на време имаше месеци наред без никакви срещи и придвижване по въпроса. След несполучлив опит за избор на съмнение към Рюте през април партиите даже не можеха да дефинират кой тъкмо да взе участие в договарянията.

През март консервативната VVD на Рюте завоюва най-вече гласове, само че това въпреки всичко бяха единствено 22%. Затова бяха нужни и депутатите от проевропейската D66, християн-демократическата CDA и Християнския съюз (CU). С тях бяха контрактувани цели като увеличение на разноските за превъзмогване на структурния дефицит на жилища, субсидиране на грижите за децата и повече средства за опазване на здравето и учебни заведения.

Очаква се също държавното управление да усили разноските за справяне с климатичните промени, в това число тъй като страната е измежду отделящите най-вече въглероден диоксид на глава от популацията в Европейски Съюз, показва " Ройтерс ".

Подробностите ще бъдат показани в сряда, след което Рюте най-вероятно ще бъде претрупан със съставянето на новото държавно управление. То ще встъпи в служба през 2022 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР