Почти 9 години след началото на войната в Сирия загиналите

...
Почти 9 години след началото на войната в Сирия загиналите
Коментари Харесай

Войната в Сирия – 380 хил. жертви, 115 хил. от които цивилни

Почти 9 години след началото на войната в Сирия починалите в нея доближават над 380 000 души, предават БГНЕС и Българска национална телевизия, цитирайки Агенция Франс Прес. Над 115 000 от жертвите са цивилни, почтени жители, оповестяват интернационалните наблюдаващи.

Сирийската обсерватория за правата на индивида, която има мрежа от източници в цялата страна, съобщи, че в сраженията са починали над 22 000 деца и повече от 13 000 дами.

Гражданската война в Сирия избухна след невиждани антиправителствени митинги в южния град Дараа на 15 март 2011 година Гражданското неодобрение и демонстрациите бяха брутално потиснати от режима на властта. Това докара до въоръжен спор, в който бяха въвлечени джихадисти и странични сили.

Конфликтът прогони от родните им домове и изпрати в заточение над 13 милиона сирийци, причинявайки загуби от милиарди долари на страната.

По данни на наблюдаващи на гражданската война в Сирия през март предходната година жертвите на войната бяха 270 000 души, което значи, че за година живота си са изгубили над 128 000 сирийски и други бойци.

Повече от половината от тях са сирийски бойци, до момента в който 1 682 са от ливанската шиитска група Хизбула, чиито членове водят сражения в Сирия от 2013 година

Войната също е лишила живота на повече от 69 000 бойци на съпротива, ислямисти и кюрди.

Тя е умъртвила и над 67 000 джихадисти, основно от групировките Ислямска страна и Хаят Тахрир ал Шам (HTS), формация на някогашния филиал на Ал Кайда в Сирия.

Общият брой на смъртните случаи не включва към 88 000 души, умряли в резултат на изтезания в пандизите, както и хиляди изчезнали, откакто са били отвлечени.

С поддръжката на мощните съдружници Русия и Иран, сирийският президент Башар ал Асад съумя да си върне контрола на съвсем две трети от страната в последните години, след поредност от победи против бунтовници и джихадисти от 2015 година насам.

Няколко елементи на страната, обаче остават отвън обсега на държавното управление в Дамаск.

Те включват последния главен опозиционен бастион на Ислямска страна - Идлиб, - район с към три милиона души, който сега е под контрола на джихадистите.

През последните седмици над 284 000 души да напуснаха домовете си поради ескалация на насилието там.

Счита се, че спорът в Сирия е възвърнал стопанската система на страната най-малко три десетилетия обратно, като е унищожил инфраструктурата и е парализирал главните производства, измежду които тези на електричество и нефт.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР