Почти 7% от вноса в ЕС е на ментета и

...
Почти 7% от вноса в ЕС е на ментета и
Коментари Харесай

Ментетата в Европейския съюз се увеличават

Почти 7% от вноса в Европейски Съюз е на ментета и пиратски артикули, сочи взаимен отчет на Службата на Европейски Съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO) и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), написа уеб страницата EurActiv, представен от БГНЕС. Докладът систематизира данните от близо половин милион митнически конфискации от редица европейски служби.
Оказва се, че 6,8% от вноса в Европейския съюз са фалшифицирани артикули или такива, които са направени, без да е платено за правото на интелектуална благосъстоятелност. Най-често се вършат ментета на обувки, облекла, кожени произведения, електроника и часовници. Голям дял имат още парфюмерията, козметиката, играчките и бижутата. Има обаче и ментета, които могат да нанесат освен финансови вреди. Докладът предизвестява, че се фалшифицират медикаменти, храни, питиета и медицински съоръжение.
" Ментетата и пиратството съставляват огромна опасност за нововъведенията и икономическия напредък ", споделя шефът на EUIPO Кристиан Аршамбо.
Още по-притеснителна е статистиката, че противозаконната търговия с ментета и пиратски артикули бележи непрекъснат растеж от 2013 година насам. Основните производители на ментета са Индия, Тайланд, Турция, Малайзия, Пакистан и Виетнам. Най-големият център на търговия с противозаконни артикули в света е Хонконг, където се реализират 20 % от покупко-продажбите.
Повечето артикули с неплатени права върху интелектуалната благосъстоятелност са огромни американски компании. Пет от десетте най-засегнати от пиратството страни, обаче, са в Европейски Съюз - Франция, Италия, Германия, Англия и Испания.
Ментетата и пиратските артикули се движат по избрани направления. Тези, които са планувани за Европа, влизат в Европейския съюз главно от Албания, Египет, Мароко и Украйна.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР