Почти 7 милиарда по-висок БВП за 2021 в сравнение с

...
Почти 7 милиарда по-висок БВП за 2021 в сравнение с
Коментари Харесай

Абсолютен рекорд за този век: защо БВП и ръстът на България бяха коригирани силно нагоре


Почти 7 милиарда по-висок Брутният вътрешен продукт за 2021 спрямо първото премерване и сериозна проверка на растежа. " Това е безспорен връх за България за този век ", споделя икономистът Георги Ганев. Какво значи тази промяна нагоре?

Георги Ганев; архивна фотография

Дъждовни води: Г-н Ганев, какво е изненадващото в това преизчисляване на българския Брутният вътрешен продукт за 2021 година, на което Вие първи обърнахте внимание?

Ганев: Проведена е проверка на данните. Това постоянно се прави. Казано на смешка: една от основните секрети на макроикономистите е, че данните в никакъв случай не са дефинитивни и постоянно могат да бъдат ревизирани.
Редакцията предлага
Дъждовни води: Защо? На какво се дължи това?

Ганев: Защото се трансформират методологиите, тъй като се трансформира и теоретичното разбиране за структурата на стопанската система. Освен това в течение на времето постоянно постъпва и нова информация, която сега на първите мерения не е била налична. Особено информация за размера на външната търговия. Затова постоянно се ревизират данните, общоприетоо даже в продължение на три години след регистрирания интервал. Но проверката може да трае и по-дълго. Спомням си, че през 2005 година се ревизираха данните за 1990-те години.

Дъждовни води: А какво демонстрира тази проверка за България?

Ганев: Нека да кажа, че тя е рутинна: всяка година през октомври се прави проверка на данните за предходната. Изненадваща е доста огромната разлика, която се получава: съвсем 7 милиарда БВП повече спрямо първото премерване. Първоначално се смяташе, че през 2021 година Брутният вътрешен продукт е към 132 и нещо милиарда, а в този момент излиза малко над 139 милиарда. Това е много значимо - към 5% въпреки всичко.

Дъждовни води: На какво се дължи тази разлика?

Ганев: Основно на новопостъпилата информация по линия на външната търговия. Трябва да се ревизира по-внимателно и в детайли, по всичките 10 бранша от стопанската система. През всичките тримесечия на 2021 година Брутният вътрешен продукт е ревизиран нагоре, а още по-необичайното е, че има сериозна проверка и на действителния напредък от 4,2% на 7,6%, което, в случай че го вземем на човек от популацията, става даже към 8,5% растеж на Брутният вътрешен продукт за предходната година. Това е безспорен връх за за този век.

Дъждовни води: Това звучи отлично. Но тъй като споменахте " на човек от популацията ": каква му е изгодата на този човек от популацията? Какво значи рекордният растеж на Брутният вътрешен продукт за един междинен българин, ще го почувства ли той някак с джоба си?

Ганев: За страдание нищо няма да почувства. Но сигурно, от позиция на взимането на решения в персонално качество, на бизнес решения, на управнически решения, това е доста значима информация. Особено бизнесът постоянно деликатно следи в кои браншове има растеж, бизнесмените си вършат съответните тактики - това е значимо. Но от позиция на семействата този поправен нагоре растеж надали нещо ще промени.

Дъждовни води: А каква е наклонността за 2022 година?

Ганев: Растежът продължава, само че не е толкоз бърз. За двете тримесечия, за които имаме данни, растежът е добър, изключително на глава от популацията - около 5%. Но като имаме поради войната и другите спешни процеси, това е позитивна вест. И въпреки всичко огромният въпрос е в Западна Европа.

Георги Ганев е някогашен народен представител, академични учител и шеф по икономическите въпроси в Центъра за демократични тактики

Дъждовни води: Тоест, Вие смятате, че рецесиите от последните месеци и години - пандемията, растежът на цените на енергоносителите, войната на Русия против, не са повлияли на отличния растеж на българската стопанска система, по този начин ли?

Ганев: Ковид повлия - пандемията сериозно засегна стопанската система през 2020 година, така че една част от растежа през 2021 е в действителност възобновяване по отношение на предходната година. Тоест, след ковидното затваряне ние сме отскочили нагоре, само че това надалеч не е единственото пояснение. В българската стопанска система има избрани вътрешни процеси, които усилват растежа. И още нещо, което има връзка към този момент с семействата. Колкото и да са " рецесия върху рецесия върху рецесия ", че сега и политическа, която за следващ път ни се стовари върху главите, безработицата съвсем не е повишена, а заетостта поддържа високи равнища. Когато имаме една растяща стопанска система, едни бизнеси, които съумяват да се оправят със обстановката, това за хората въпреки всичко е доста добре. За тях е от първостепенна значимост да не си изгубят работните места и приходите.

*****

Вижте и тази фотогалерия от архива ни:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР